Annons

S lovar fler lärare i grundskolan

Socialdemokraterna i Växjö och Alvesta gjorde i går ett gemensamt utspel avseende statliga skolpengar. Blir det en Löfvén-ledd regering i höst, får Alvesta 13,2 miljoner och Växjö 68,2 miljoner kronor av den statliga kakan. Pengar som framför allt ska gå till klasserna F–3.
Växjö • Publicerad 29 augusti 2014
Åsa K Björkmarker (S), kommunalråd i Växjö och Frida Christensen (S), socialdemokraternas andranamn i Alvesta kommun, valde att berätta om de utlovade skolsatsningarna på caféet Condeco i Växjö.
Åsa K Björkmarker (S), kommunalråd i Växjö och Frida Christensen (S), socialdemokraternas andranamn i Alvesta kommun, valde att berätta om de utlovade skolsatsningarna på caféet Condeco i Växjö.Foto: Lena Gunnarsson

Åsa K Björkmarker (S), kommunalråd i Växjö, och Frida Christensen (S), Socialdemokraternas andranamn i Alvesta kommun, valde att berätta om de utlovade satsningarna tillsammans.

– Det finns ett samarbete mellan kommunernas skolor på flera sätt. Till exempel kommer det många elever från Alvesta till Växjös skolor när de blir lite äldre, och då är det viktigt att de kommer hit med de bästa av förutsättningar, säger Åsa K Björkmarker (S) och fortsätter:

Annons

– Vi har också liknande utmaningar, där skolorna ligger både inne i staden och ute på landsbygden.

Satsningarna de föreslår ska framför allt gå till mindre klasser, fler lärare, och en skola där lärare och elever får mer tid med varandra. Särskilt på de lägre stadierna.

– När man är yngre behöver man en nära relation till sin lärare, säger Frida Christensen (S).

Rent konkret ska de 68,2 miljoner kronorna som i sådana fall tillfaller Växjö, gå till 88,4 nytillsatta lärartjänster: 26 lärare på förskolan, 47 lärare till F–3, 10 speciallärare och 5,4 lärare till utsatta skolor.

Dessutom vill man tillsätta 55 så kallade extratjänster, som är en reform avsedd för personer som stått utanför arbetslivet länge. Möjliga uppgifter för extratjänster kan vara rastvakt eller administration kring nationella prov.

Socialdemokraterna hänvisar till forskning som visar att det enskilt viktigaste för elevernas resultat är att de möter skickliga och engagerade lärare.

– Vissa föreslår satsningar på matematik eller kanske mer språk. Det är väl bra, men vi vill fokusera på lärandet. Det är mötet mellan lärare och elev som är det viktigaste, säger Åsa K Björkmarker (S).

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons