Annons

Så blev bilen som hemma

När den breda allmänheten blev bilägare öppnades en marknad för personlig inredning. Alltsedan 1950-talet har vi format våra fordon och i dag är de mer individuella än någonsin - utan att synas.
Motor TT • Publicerad 10 februari 2016
Ett bilbord som hänger över framsätets ryggstöd är en praktisk nyhet för familjeutflykterna. Året är 1954.
Ett bilbord som hänger över framsätets ryggstöd är en praktisk nyhet för familjeutflykterna. Året är 1954.

Det är lätt att dra på munnen åt trender från förr. Hur kunde doftgranen slå igenom, och de pinsamma tygtärningarna som dinglade i vindrutan? Inte konstigare än trumpetbyxor och långa polisonger förmodligen.

Att det går mode i hur vi inreder våra bilar bekräftar Fredrik Nyblad, reporter på motortidningen Klassiker. På redaktionen finns mängder av gamla inredningsdetaljer från olika epoker, och de går hand i hand med den tekniska utvecklingen.

Annons

- När allt fler kunde skaffa bil i Sverige på 1950-talet uppstod det en marknad för tillbehör. Det var en stor sak att ha bil och den ville man göra hemtrevlig. Det var också ett sätt att komplettera bilen med saker som vi i dag tar för givna att de finns i kupén, säger han.

Numera är det snarare de osynliga men högteknologiska funktionerna som präglar bilmiljöerna. Fordonen blir alltmer intelligenta och uppkopplade med integrerade appar och smarta telefoner. Med pekskärmar som man inte ens behöver peka på - det räcker att vifta med handen för att exempelvis svara i telefonen, som i Golf R Touch, Volkswagens konceptbil som presenterades i början av 2015.

Bilradio blev vanligare på 1950-talet, även om den till en början var väldigt dyr. Vid samma tid satte Mercedes in cigarettändare i sina bilar medan den klassiska Bubblan, Beetlen, utrustades med en lite annorlunda detalj - blomvasen.

- Man ville göra det mer hemlikt, och i den nya nostalgiversionen av Beetlen som kom i slutet av 1990-talet fanns vasen med, säger Fredrik Nyblad.

När det lackade mot jul skulle även fordonet pyntas med miniatyrjulgranar, julstjärnor och ljus som fanns att placera framme på instrumentbrädan. Så snart det gick att ladda elektroniska prylar i bilen kom bland annat bildammsugare, rakapparater och - termosar.

- På den tiden sålde mackarna bara bensin och det fanns inte McDonald's överallt. Man fikade och hade picknick längs vägen.

Vanligt mellan 1950- och 1970-talen var att man ville skydda sin dyrgrip så mycket som möjligt. Formsydda plädar och överdrag till sätena blev standard. Många såg aldrig skymten av den riktiga klädseln.

- Bilen var en stor investering som man lärt sig att vårda, säger Fredrik Nyblad.

På 1980-talet stylades Mercedes med vita nackskyddsöverdrag. Varmt och mjukt för händerna blev det med rattmuffen - som det drevs friskt med i underhållningssuccén "Nöjesmassakern" i tv. Det fanns även rattöverdrag i läder eller konstmaterial som skulle ge bättre grepp.

Biltillverkarna började använda smarta knep för att få sälja fler tillval. Instrumentpanelen som fanns i Volvo 240 åren 1981-93 hade tydliga tomma ytor där det gick att sätta in fler knappar och extrainstrument.

Annons

- Det syntes om du hade köpt en "snik-utrustad" bil. Att sälja extrainstrument var en jättebra affär för Volvo, säger Fredrik Nyblad

Bland tillvalen fanns allt från yttertemperaturmätare till färddator och varvräknare. Under 1980-talet var bilstereo ett viktigt tillbehör.

- Det fanns jättemycket pengar i bilstereor, equalizer, booster och liknande under det årtiondet.

I takt med att tekniken utvecklats har inredningsdetaljerna tonats ned. Och hur kommer framtiden att se ut? Den självkörande bilen är så gott som här och vem vet - kanske 1950-talets "bäddbara bil" kommer tillbaka?

- Biltillverkarna kan i dag bygga bilar som är mer individuellt anpassade till köparens önskemål. Samtidigt har man insett att detaljer i inredningen kan fälla avgörandet när en potentiell kund sitter i bilhallen. Ändå kommer det alltid att finnas ett behov av att själv få pynta inredningen med det man tycker är viktigt, säger Fredrik Nyblad.

Heléne Almqvist/TT

Under 1970-talet blev det inne att hänga tärningar från backspegeln. Populariteten håller i sig än i dag - i vissa kretsar.
Under 1970-talet blev det inne att hänga tärningar från backspegeln. Populariteten håller i sig än i dag - i vissa kretsar.
Fakta

Bilinredning genom åren

1950-talet: Volvo tog fram en trådkorg som fungerade som mugghållare och ställdes över kardantunneln i framsätet.

1960-talet: Tekokare som kunde laddas i bilen var en nyhet. På väggarna satt vimplar från de orter som man hade besökt.

1970-talet: Sköna tillbehör som rattmuffen kom, liksom tygtärningar och doftgranar. Kassetthållare kunde monteras på instrumentpanelen.

1980-talet: Det fanns mycket pengar att tjäna på bilstereos.

1990-talet: Cd-skivor förvarades i solskyddet. Mobiltelefonen kom.

2000-talet: Bärbara dvd-spelare kom och så småningom byggdes de in i bilarna.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons