Annons

"Så här illa har det aldrig varit"

– Hjälp, hjälp, hjälp!, vädjar Rose-Marie Andersson, ordförande i Djurens vänner i Växjö.
Katthemmen är överfulla. Katterna behöver hjälp från riksdagen med hårdare lagstiftning, från privatpersoner med matbidrag och från kommunen med ekonomiskt stöd till ideell verksamhet.
Men mest av allt behöver de ett hem.
Växjö • Publicerad 16 augusti 2010
Foto: Linn Hedesström Blad
Kattungarna är lättsålda, värre är det med de äldre.
Kattungarna är lättsålda, värre är det med de äldre.Foto: Linn Hedesström Blad
Katterna har det bra på katthemmet, men ett riktigt hem vore bättre enligt Rose-Marie Andersson.
Katterna har det bra på katthemmet, men ett riktigt hem vore bättre enligt Rose-Marie Andersson.Foto: Linn Hedesström Blad
Volontären Anna Kastberg matar de övergivna katterna.
Volontären Anna Kastberg matar de övergivna katterna.Foto: Linn Hedesström Blad

– Jag säger det här varje år, men i år stämmer det verkligen. Såhär illa har det aldrig varit förr, säger Rose-Marie Andersson.Djurens vänner har tre katthem i Kronobergs län. Alla har just nu över tjugo katter. Det är fler än de egentligen kan ta emot. Allt arbete är ideellt, vilket innebär att de har ständig pengabrist och personalbrist på katthemmen. Kommunen har inga egna katthem, utan alla hemlösa katter i kommunen är beroende av Djurens vänner.

– Jag vågar inte ens tänka på hur det skulle se ut om vi inte fanns, säger Rose-Marie Andersson.

Annons

Visst finns det människor som är intresserade av att köpa en katt från djurhemmen. Men inte i närheten lika många som larmar om hemlösa katter, eller som har tröttnat på sitt eget husdjur.

– Många säger att de skjuter eller släpper katten om vi inte kommer. Då har vi ju inget val, men vi polisanmäler det också, säger Rose-Marie Andersson.

En av katterna som just nu bor hos Djurens vänner är Ulla. Hon hittades i Hovshaga mitt på en bilväg. Där låg hon så utmärglad att hon inte kunde resa sig upp. Tillslut stannade en bil och Ulla fick komma till veterinären.

– Hon hade så ont att hon skrek. Och hon var bara skinn och ben, säger Rose-Marie Andersson.

Anna Kanstrup, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen, berättar att länsstyrelsen får in ovanligt många anmälningar om förvildade katter just nu. Hon säger att en vanlig missuppfattning är att katter klarar sig själva utomhus.

– Tillslut skadar de sig eller får brist på mat.

Enligt lag ska alla katter ha en ägare, att släppa ut katter i det fria är inte tillåtet. Personer som matar hemlösa katter, blir automatiskt ansvariga för dem.

Rose-Marie Andersson säger att hela samhället måste ändra sin grundsyn på katter.

– Folk tänker att det är bara en katt. Men det är en levande varelse med mycket känslor.

Rose-Marie Andersson uppmanar därför alla som säljer katter att följa upp dem efter en tid. Djurens vänner id-märker alla katter som de säljer, för att de inte ska kunna överges en andra gång. Dessutom kastreras de för att inte deras kattungar ska hamna på gatorna i framtiden. Rose-Marie Andersson säger att det borde vara lag på id-märkning och kastrering.

– Många skaffar kattungar för att de är söta, och sedan säljer de dem för en krona per tass. Då kan de hamna hos oseriösa personer.

Louise Lindell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons