Annons

Så kan industriernas spill bli pedagogiska lärsaker för barn

Av industriernas spill vill de skapa lärsaker åt förskolorna.
Pontus Albinzons och Stefanos Papamichailidis affärsidé är vinnare i Företagsfabrikens innovationstävling.
– Det är ett bevis på att tankarna är valida och spännande.
Växjö • Publicerad 9 december 2022 • Uppdaterad 23 december 2022
Pontus Albinzon och Stefanos Papamichailidis på Re:play tar emot första priset i Företagsfabrikens innovationstävling av Maja Modigh, vd på Hansson Thyresson.
Pontus Albinzon och Stefanos Papamichailidis på Re:play tar emot första priset i Företagsfabrikens innovationstävling av Maja Modigh, vd på Hansson Thyresson.Foto: Johan Persson

När de jobbade med affärsutveckling för leksaksindustrin förstod det att förskolorna helst inte vill ha färdiga leksaker. Det finns pedagoger som själva kontaktar företag för att få tag på överblivet material som kan stimulera barnens fantasi och utveckling. En träkloss är mer eftertraktad än en bil.

Med det nybildade företaget Re:play vill Pontus Albinzon och Stefanos Papamichailidis hjälpa förskolorna med att både få tag på material och att hitta metoder att använda det, på ett hållbart sätt.

Annons

– Det handlar om att vi förser dem med lärmaterial baserat på rest- och spillmaterial som näringslivet slänger eller bränner eller skickar till återvinning, säger Stefanos Papamichailidis.

Genom kontakter med ett tiotal företag i trakten har de på prov samlat in över 20 ton material, allt från fellackerade balkongräcken över kabeltrummor till spill från möbeltillverkning.

Detta kan de antingen erbjuda som enkelt återbruksmaterial eller lite mer utvecklade lärsaker. Grundtanken är att tillhandahålla materialet genom en prenumererad tjänst, tillsammans med ett lärlabb där pedagoger kan öva och utveckla sig.

Ett staffli, en mjuk förvaringsskål, en xylofon och nummerstavar är några av lärsakerna som Pontus Albinzon och Stefanos Papamichailidis skapat av spill från företag.
Ett staffli, en mjuk förvaringsskål, en xylofon och nummerstavar är några av lärsakerna som Pontus Albinzon och Stefanos Papamichailidis skapat av spill från företag.

De tycker att de har identifierat ett behov som ingen annan egentligen tillgodoser. Samtidigt ser de en utmaning i att få kunder att nappa på det annorlunda upplägget.

– I dag upphandlas mycket linjärt. Man gör de traditionella köpen av saker, man äger dem och köper nytt. Det är slit och släng. Vi pratar om att skapa en funktionsupphandling där man köper en tjänst, säger Pontus Albinzon.

Växjö kommun har visat intresse för ett pilotprojekt.

– Någon måste våga ta steget och börja köpa. Det måste komma intäktsströmmar, alternativt att vi får in en investerare som kan köpa oss lite mer tid.

”På ett sätt skulle man gjort detta när man var yngre. Samtidigt hade det varit svårt för då hade man inte den erfarenheten och kanske livsvisdomen.”
Pontus Albinzon, Re:play

Genom vinsten bland de 18 bidragen till innovationstävlingen får de plats i Företagsfabrikens tillväxtprogram och hjälp med olika strategiska kontakter.

I det sammanhanget kanske man får bilden av några 25-åringar från universitetet som har en affärsidé kopplad till en app. Pontus Albinzon och Stefanos Papamichailidis är i stället två 50-plussare med många års erfarenhet av olika roller inom näringslivet.

– Vi har blivit radikala på äldre dar. På ett sätt skulle man gjort detta när man var yngre. Samtidigt hade det varit svårt för då hade man inte den erfarenheten och kanske livsvisdomen. Det är ändå häftigt att göra det nu lite senare, säger Pontus Albinzon.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons