Annons

Så påverkas studentens lån - CSN räknar igen

Regeringens förslag om sänkt studiebidrag med 300 kronor och ökad lånedel med 1300 kronor har väckt reaktioner. Men få vet vad skillnaden blir. Och det är inte så lätt att räkna ut heller skulle det visa sig, CSN har fått räkna om en andra gång.
Växjö • Publicerad 27 februari 2014
namninsamlingHamda Mohamed har skrivit på en digital namninsamling mot förändringen av studiemedlet. Foto: André Larsson
namninsamlingHamda Mohamed har skrivit på en digital namninsamling mot förändringen av studiemedlet. Foto: André LarssonFoto: 

På onsdagen arrangerades en kampanj på Linnéuniversitetet som en protest mot den föreslagna förändringen av studiebidraget. Aktionen ordnades av SSU och S-studenter som delade ut nudlar till förbipasserande studenter i K-husets stora hall.

Men hur mycket högre kostnaden blir efter höjningen kunde man inte svara på.

Annons

– Det vet jag inte, det har vi inte räknat på, men vi vill att femtio procent ska vara studiebidrag, sade Anton Dackenberg från SSU som en stund tidigare debatterat frågan med MUF.

Hamda Mohamed pluggar fred och utveckling vid Linnéuniversitetet. Hon gillar inte förslaget.

– Det kommer inte att bli något stort problem för mig men det är klart att jag inte gillar att bli av med pengar. Jag har skrivit på en namninsamling mot förslaget.

Centrala studiestödsnämnden som inte heller räknat på saken fick därför i uppgift att räkna ut vad skillnaden för studenterna skulle kunna bli om förslaget går igenom. I faktarutan här bredvid följer därför en korrigerad uträkning:

CSN:s fiktiva student är född 1990 och planerar att studera på heltid under sex terminer med start våren 2015. Studenten har inga barn och kommer att tjäna inom fribeloppsgränsen under studietiden.

Nuvarande regler:

Skuld efter avslutade studier: 194046 kronor.

Varav ränta: 8526 kronor.

Årsbelopp första avgiftsåret, 2019: 7159 kronor.

Om regeringens förslag går igenom:

Skuld efter avslutade studier: 230755 kronor.

Varav ränta: 10135 kronor.

Årsbelopp första avgiftsåret, 2019: 8589 kronor.

I uträkningen har man tagit hänsyn till att ränteläget förväntas förändras de kommande åren, där 2015 ger 1,1 % ränta, 2016 ger 1,3 % ränta, 2017 ger 1,80 % ränta och 2018 ger 2,2 % ränta. Betalningsplanen löper på över 25 år i båda fallen. Uträkningen är gjord av CSN

Anna Fritzén
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons