Annons

Så svarar rektorerna

Smålandsposten har frågat rektorer om de beviljar ledigheter utanför loven. Varje fall prövas individuellt och veckorna för nationella prov blir det nej.
Växjö • Publicerad 29 oktober 2012

Högstorpskolan har rektor Björn Nilsson fått 42 ledighetsansökningar för hösten, snittet ligger på fyra, fem dagar. Ingen har fått nej. Förra läsåret fick han 170 ansökningar.

– Jag ser ledighetsansökningarna som ett problem. Föräldrarna har dock visat en större förståelse och inte sökt ledigt under då nationella prov ska göras.

Annons

10-15 procent av eleverna på Furutåskolans har sökt ledigt de senaste terminerna, i snitt fyra dagar. 30 elever har sökt och fått ledigt i höst enligt rektor Stefan Gustavson.

– Det är en liten del av det som görs i skolan som eleven kan göra under ledigheten. Allt som förmedlas diskuteras, tittas på och upplevs i skolan går eleven miste om. Det går aldrig att kompensera med eget arbete.

Teleborgs centrumskolan är ledigheterna inget problem. 17 elever har sökt ledigt hos rektor Anders Elingfors som prövat skälen och givit samtliga ledigt.

– Antalet ansökningar har sjunkit de senaste åren, vi rekommenderar föräldrar att använda loven för ledighet. Vi är väldigt restriktiva, framförallt vårterminen i årskurs nio på grund av nationella prov.

Gustavslundskolan har de fem elever som sökt ledigt i höst fått ja av rektor Ann-Christin Nielsen.

– Föräldrar är mer noga med att inte beställa resor utan pratat med lärarna först. Man får inte ledigt vid nationella prov. Hittills detta läsår är det färre ledighetsdagar än förra året.

Torbjörn Lindqvist på Bergundaskolan har givit 13 elever ledigt denna termin. Oftast vill eleverna vara lediga en vecka. Effekterna av den nya skollagen har gjort att ansökningarna minskar.

Norregårdskolan har 86 av skolans 306 elever sökt ledigt sammanlagt 216 dagar i höst. Alla utom två elever fick ledigt enligt rektor Mats Wahlsten.

– Det är fler familjer som söker ledigt än för tio år sedan, det har ökat under 2000-talet. Fler familjer har råd att åka på semester men kanske inte när det är som dyrast på loven.

Fagrabäckskolan märker rektor Caroline Hedenbergh att elever som bor på vissa områden söker ledigt för resor oftare än andra.

Annons

– Många ringer och kollar innan de bokar. Jag nekar omkring en av tjugo.

Av Teknikums 850 elever söker omkring 20 ledigt utanför loven. Rektor Anna Lantz ser inte ledigheterna som ett problem.

– Har eleven hög närvaro, god framförhållning och visar ansvar för sina studier beviljar vi i regel. Cirka hälften av eleverna nekas ledigt.

Kent Johansson, rektor på fyra yrkesprogram på Kungsmadskolan , får oftast ledighetsansökningar för feriejobb i samband med terminsavslutningar eller vid älgjakten. Ingen har sökt ledigt i höst. På ett år söker 30 av 347 eleverna ledigt.

Tio av de 320 elever som Martin Wikerstål är rektor för på Kungsmadskolan har sökt ledigt i höst. Ett par fick nej.

– Jag är mycket restriktiv. Det är ganska vanligt med besök i familjens forna hemland. Några av våra duktiga idrottare kan vara uttagna till träningsläger eller tävling några dagar.

15 elever på Kungsmadskolan som Katarina Willstedt är rektor för har sökt ledigt. De flesta får ledigt.

– När det blir nej kontaktar vi föräldrarna och betonar vikten av att lägga ledigheten under ett lov . Ofta får jag förståelse, studierna ses som viktiga.

Katedralskolan har 12 elever sökt ledigt en vecka vid höstlovet, rektor Yngve Filipsson har beviljat strax över hälften.

– Vi vill att föräldrar och elever noga tänker igenom hur det påverkar skolarbetet. Tillsammans planerar vi hur eleven ska ta igen det man missar.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons