Annons

Samarbete en väg in i arbetslivet

Kungsmadskolan har inlett ett samarbete med Volvo. Anledningen är att öka intresset för fordon- och transportprogrammet och att kvalitetssäkra utbildningen.
Växjö • Publicerad 14 februari 2019

Kungsmadskolan är en av sju gymnasieskolor i Sverige som ingått ett avtal med Volvo car Sverige och lokala Volvoåterförsäljare. Avtalet innebär bland annat studiebesök, förberedelser inför praktik på arbetsplatser, utbildning av elever och fortbildning av lärare. Till hösten beräknas samarbetet vara igång för fullt.

– För oss innebär samarbetet ganska mycket eftersom det tekniskt händer mycket och snabbt i branschen. Det här ger eleverna möjlighet att jobba med den senaste tekniken, säger Marcus Johansson, rektor på Kungmadskolan och han får medhåll av yrkesläraren Fredrik Johansson:

Annons

– Det är nya tekniska grejer hela tiden. Just nu elbilar och i framtiden självkörande bilar. Det är bra att ha en stark aktör från marknaden som kan hjälpa oss med det. Vi har fått positiva reaktioner på samarbetet från flera håll.

– Det här samarbetet ger eleverna möjlighet att jobba med den senaste tekniken, säger Marcus Johansson, rektor på Kungmadskolan.
– Det här samarbetet ger eleverna möjlighet att jobba med den senaste tekniken, säger Marcus Johansson, rektor på Kungmadskolan.Foto: URBAN NILSSON

Marcus Johansson berättar att antalet sökande till fordon- och transportprogrammet stigit de senaste åren. Samarbetet med Volvo hoppas han ska göra att även kvaliteten på utbildningen ökar. Några egentliga problem med att eleverna utbildas på Volvos teknik ser han inte.

– Vi har haft ett informationsmöte med alla bilmärkena inför vårt samarbete och det finns en acceptans för det i branschen. Tekniken kan skilja lite mellan de olika bilmärkena, men den är inte väsensskild, säger Marcus Johansson.

Mats Melander är vd på Liljas personbilar AB som är den Volvofirma som Kungsmadskolan samarbetar med lokalt.

– Att vi gör det här beror på att vi vill säkerställa att vi får kompetent personal i framtiden. Det och att vi får upp statusen på fordonsjobben. Generellt är det brist på fordonstekniker, säger Mats Melander och fortsätter:

– Volvo car Sverige satsar på det här och det är viktigt. Det har funnits samarbeten med skolor tidigare, men nu fördjupas de och vi bygger upp miljöer där eleverna får jobba som i verkligheten. Det här kommer att gynna alla i branschen, säger Mats Melander.

– Världens bästa utbildning, konstaterar Felix Ronnebring, Fredrik Wassbjer och Felix Kelemit, som alla tre går andra året på fordons- och transportprogrammet, när de snackar med rektor Marcus Johansson.
– Världens bästa utbildning, konstaterar Felix Ronnebring, Fredrik Wassbjer och Felix Kelemit, som alla tre går andra året på fordons- och transportprogrammet, när de snackar med rektor Marcus Johansson.Foto: URBAN NILSSON

Felix Ronnebring, Fredrik Wassbjer och Felix Kelemit går alla tre andra året på fordons- och transportprogrammet med inriktning på personbilar. Världens bästa utbildning, menar de.

– Och vi har garanterat jobb efter utbildningen om vi fixar examen, säger Fredrik Wassbjer.

Urban NilssonSkicka e-post
Marie FranssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons