Annons

Samarbete ska ge en säkrare trafikmiljö kring skolor i länet

Trafiksituationen vid skolor kontrolleras, diskuteras och i vissa fall åtgärdas när NTF, polisen och Växjö kommun nu har hastighetsvecka runt om i länet. Men många av problemen är omöjliga att bygga bort.
Växjö • Publicerad 25 augusti 2010
Rektor Klas Pettersson diskuterar trafiksituationen vid sin skola på Östra Lugnet. ? Det mesta här fungerar bra och har tänkts på vid bygget men en del saker har vi upptäckt med tiden och då får vi försöka lösa det, säger han och pekar på en död vinkel där det händer att elever kan komma utspringandes vid hämtning.
Rektor Klas Pettersson diskuterar trafiksituationen vid sin skola på Östra Lugnet. ? Det mesta här fungerar bra och har tänkts på vid bygget men en del saker har vi upptäckt med tiden och då får vi försöka lösa det, säger han och pekar på en död vinkel där det händer att elever kan komma utspringandes vid hämtning.Foto: Foto Växjö

Varje år arrangerar NTF tillsammans med polisen nationell hastighetsvecka strax efter sommaren. I år har man valt att fokusera på oskyddade trafikanter och då framför allt vid skolor och äldreboenden och i Kronoberg sammanfaller veckan med skolstarten på de flesta håll.

Under veckan samarbetar kommunen och NTF vid ett par skolor och äldreboenden. I förväg har man dessutom gjort trafikmätningar vid platserna för att ha ett underlag vid samtalen. Man delar ut information till föräldrar och elever och pratar om trafiksituationen och hastigheten på trafiken vid platserna.

Annons

– Polisen har dessutom valt att förlägga sina trafikkontroller i samma områden också så det blir ju stor fokus just där.

Eva Jacobsson Börjesson verksamhetsledare vid NTF Kronoberg anser att många skolor har problem vid framför allt hämtning och lämning av barn och att stressfaktorn runt dessa tidpunkter bidrar till problemet.

– Men vi möter alltid en stor förståelse och ett jätteengagemang från föräldrarna när vi kommer, i bland kan vi till och med få se problemen åtgärdas på en gång som i Gemla, där en skymmande buske togs bort medan vi var där.

Från kommunens sida ses samarbetet med NTF som mycket givande och säger att man försöker göra vad man kan för att förbättra situationen vid skolorna. Men stressen den är svår att bygga bort menar Åsa Nilsson.

– Det är långa arbetsdagar och då blir det stressigt när man vill hem snabbt för att hinna med mat och mys innan det är dags för barnen att sova. Det blir lätt att man tar bilen även om man inte måste. Fler borde välja att ta barnen till dagis med cykel eller till fots i stället.

Men det är väl inte alltid möjligt med tajta lämnings- och hämtningstider och du kanske har flera barn på olika ställen?

– Nej det är klart att det är snävt om tid för hämtning är ju inget vi på trafikavdelningen kan påverka, men det är klart att det påverkar stressfaktorn. Men problemen med hämtning och lämning är under en så kort tid under dagen att det är svårt att bygga bort.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons