Annons

Sannas kamp går vidare

Sanna Petersson har vunnit en delseger genom förvaltningsrättens dom om att få mer hjälp av kommunen för att klara sin vardag. Men varken Växjö kommun eller Sannas familj är nöjd. Ärendet går nu vidare till högre instans.
Växjö • Publicerad 7 juli 2012
? Nu får vi vänta ytterligare ett tag innan min dotter får mer hjälp, säger Annelie Petersson, mamma till Sanna. Foto: Urban Nilsson
? Nu får vi vänta ytterligare ett tag innan min dotter får mer hjälp, säger Annelie Petersson, mamma till Sanna. Foto: Urban NilssonFoto: 

När Sanna Petersson var tre månader fick hon diagnosen Downs syndrom. I dag är hon 21 år och för hennes del handlar det om att hon, enligt mamma Annelie Petersson, behöver hjälp och stöd dygnet runt. Växjö kommun håller dock inte med om hur stort hjälpbehovet är.

Därför har frågan om Sanna Peterssons assistansersättning varit uppe till prövning i förvaltningsrätten. En dom därifrån i juni i år säger att Sanna Petersson ska få mer hjälp, från tidigare 42,5 timmar i veckan till drygt 70 timmar i veckan. Det är en dom ingen av parterna är nöjd med. Därför överklagar både Växjö kommun och Sanna Peterssons familj domen. Förvaltningsrättens beslut vinner alltså inte laga kraft förrän tidigast efter att fallet har prövats i nästa instans, kammarrätten.

Annons

– Sanna har rätt till tillsyn dygnet runt, inte bara de här drygt 70 timmarna per vecka som domen visar, säger Annelie Petersson.

Hon får nu fortsätta hjälpa sin vuxna dotter tillsammans med sin andra dotter, Sannas storasyster.

– Men det är kommunens ansvar egentligen. Tänk om jag hade struntat i det här. Då hade det suttit en funktionshindrad tjej i en lägenhet här och inte klarat sig överhuvudtaget. Hur hade det gått? Hon behöver lika mycket hjälp som en fyraåring. Det är inte klokt att kommunen tycker att Sanna inte ska ha mer hjälp, säger hon.

Catharina Carlsson (M), ordförande i omsorgsnämnden, säger till Smålandsposten att ärenden av det här slaget ofta är mer komplexa än vad man vid första anblicken kanske tror.

– Om en person har ett väldigt stort behov av stöd och hjälp större delen av dygnet så är det kanske inte assistansersättning man i första hand ska tänka på. Då kan gruppboende i stället vara aktuellt.

Handlar det om pengar att ni överklagar domen?

– Det är klart att vi som kommun får ta ett stort ansvar ekonomiskt när det gäller den här typen av ärenden. Men framför allt handlar det om att vi vill pröva det ytterligare en gång. Det finns ganska lite vägledning för oss som kommun hur vi ska agera när det gäller dessa frågor, säger Catharina Carlsson.

Nu har Sanna Peterssons familj fram till den 6 augusti på sig att lämna sina yttranden, som sedan ska ingå i kammarrättens underlag inför den nya domen.

– Sedan kan det ta ytterligare ett halvår eller ett år innan vi har ett beslut, säger Annelie Petersson.

Assistansersättning

För att få assistansersättning krävs att personen behöver hjälp mer än 20 timmar per vecka med grundläggande behov som att tvätta och klä sig, samt äta och kommunicera.

Assistansersättning ges till personer med:

Utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.

Betydande eller bestående begåvningsmässiga funktionsnedsättningar efter hjärnskada i vuxen ålder som har orsakats av yttre våld eller kroppslig sjukdom.

Andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar, som uppenbart inte beror på normalt åldrande.

Källa: Försäkringskassan.

Patrik Rosell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons