Annons

Sanne blir Växjös lucia

Sanne Tegvall blir Växjö lucia 2013. I går kväll fick hon beskedet i hemmet på Högstorp när representanter för luciakommittén och medarrangerande Cancerstiftelsen dök upp för att överlämna ljusdrottningens krona och bjuda på tårta.
Växjö • Publicerad 3 december 2013
Foto: 
Det blev ett glatt möte när Sanne Tegvall öppnade dörren och fick beskedet att hon valts till lucia för Växjö. En av de uppvaktande var Violeth Bergström.
Det blev ett glatt möte när Sanne Tegvall öppnade dörren och fick beskedet att hon valts till lucia för Växjö. En av de uppvaktande var Violeth Bergström.Foto: Per-Erik Sandebäck

– Jag hade inte väntat detta, men det känns jättebra. Jag är laddad, säger Sanne Tegvall när en delegation med Anki Olsteg, Violeth Bergström och Else-Marie Göthberg från Växjö luciakommitté samt Göran Palmqvist från Cancerstiftelsen i Kronobergs län kommit för att gratulera.

Sanne Tegvall är 21 år och hade själv anmält sin kandidatur.

Annons

– Det var ju ingen annan som gjorde det, då får man ta tag i det själv. Jag tycker om högtiden och vintern med sina ljus är jättemysig, säger hon.

Sångkunskaperna håller hon igång med hjälp av en sångpedagog och ett stort fritidsintresse är att spela teater, hon har bland annat stått på scenen med Dramatörerna. Hon jobbar som undersköterska på lasarettet i Växjö.

– Men drömmen är att bli skådespelare på heltid, det har det alltid varit. Annars blir det polisyrket, förklarar hon.

Det var tolv år sedan Växjö senast hade en officiell lucia och då under namnet Värends lucia. Kronan och kläderna från den tiden har dåvarande arrangören sparat och de kommer åter till användning när traditionen återupptas.

Drygt 40 hade anmält intresse av att bli Växjö Lucia. Av dem gick sju kandidater till slutomgången. Det kom in 1?368 röster varav Sanne fick omkring 30 procent.

–?Intresset för röstningen är vi väldigt nöjda med, den återupptagna traditionen har verkligen tagits emot med öppna armar. Människorna i luciakommittén är dessutom väldigt entusiastiska och roliga att arbeta med, säger Björn Palmqvist på Cancerstiftelsen.

Bara att en del valde att rösta via sms gav stiftelsen ett par tusen kronor.

– Med lite tur kan luciatågets engagemang totalt ge mellan 50 000 och 100?000 kronor till slut, pengar som ska användas lokalt för bättre vård, säger han.

Lucian kröns av landshövding Kristina Alsér på residensets balkong de 12 december efter en kortege genom staden.

Kröningen blir kulmen på ett par veckors framträdanden på företeg, köpcentrum och institutioner.

Violeth Bergström och Anki Olsteg såg till att Sanne Tegvall fick prova kronan med brinnande ljus.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons