Annons

Sårbar servicenivå på landsbygden

Länsstyrelsen i Kronobergs län har tittat närmare på hur det ser ut med servicenivån på landsbygden. Slutsats: Tillfredställande men sårbar.
Växjö • Publicerad 11 februari 2014

I arbetet med att ta fram ett regionalt serviceprogram för landsbygden i Kronobergs län 2014–2018 har länsstyrelsen tittat på tillgången till dagligvaruhandel, bensinmackar och betaltjänster. I programmets remissversion konstateras att situationen fortfarande är tillfredsställande men att ytterligare nedläggningar kan få betydande konsekvenser.

När skyldigheten att tillhandahålla förnyelsebara drivmedel infördes 2009, befarades en omfattande mackdöd på landsbygden. Farhågorna var överdrivna då många av de små mackarna ändå inte kommer upp i den försäljningsvolym som krävs för att omfattas av lagen. Länsstyrelsens bedömning är att nätet av mackar på landsbygden fortfarande är tillfredsställande.

Annons

Länsstyrelsen har även tittat på tillgången till betaltjänster och konstaterar att minskad bankservice på landsbygden inneburit ett högre tryck på dagligvarubutikerna för kontantförsörjning. Läget kan bli bekymmersamt om bankservicen fortsätter att försämras. En kartläggning av behovet föreslås därför.

När det gäller dagligvarubutiker har nedläggningstakten bromsats. Antalet mindre butiker som var ensamma på sin ort förblev oförändrat under senaste programperioden 2010–2013. Ett mål var då att befolkningsandelen med mer än tio kilometer till närmaste butik inte skulle öka. Ironiskt nog bidrog avfolkningen av landsbygden till att detta mål kunde uppfyllas.

Målet med programmet är att behålla, och helst förstärka, servicenivån. Konkreta åtgärder som föreslås är bland annat konsulthjälp, investeringsbidrag och dialog med lokala utvecklingsgrupper.

Bo Ströberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons