Annons

Seg byggtvist om gårdshus i Växjö

En av Växjös äldsta fastigheter, tusenåriga riket, har blivit en het potatis. Fastighetsägaren vill riva ett av gårdshusen för att bygga sex hyreslägenheter, men en utredning om byggnadsminnesförklaring gjorde att ärendet drog ut på tiden.
Växjö • Publicerad 5 mars 2012
Hanteringen av ärendet kring gårdshuset får kritik.
Hanteringen av ärendet kring gårdshuset får kritik.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Smålandsposten har tidigare skrivit om byggnaden på Skolgatan 3 i centrala Växjö som kallas det tusenåriga riket. Fastigheten byggdes 1844 och sedan 2010 är det Team Solingvaj AB som äger husen. De har ansökt om att få riva ett av uthusen för att istället bygga hyresrätter.

Men efter att Smålands museum lämnat en förfrågan om så kallad byggnadsminnesförklaring har byggplanerna gått i stå och dragit ut på tiden. Och handläggningen av ärendet är något som får kritik.

Annons

– Det där har de suttit och tänkt på i ett och ett halvt år och de har fortfarande inte kläckt fram något papper på hur skyddet skulle se ut, säger Mats Johnsson, som är fastighetsägarens ombud.

Heidi Vassi, länsantikvarie på länsstyrelsen, slår ifrån sig kritiken.

– Vi förhalar aldrig. En byggnadsminnesförklaring är en process. Vi har inte tidigare haft möjlighet att prioritera byggnadsminnesförklaringar men med anledning av att det också är ett bygglovsärende så har vi prioriterat upp den här hanteringen, säger Heidi Vassi.

Länsstyrelsen har ännu inte presenterat något skriftligt förslag till fastighetsägaren, men Heidi Vassi meddelar på måndagen att det aktuella gårdshuset inte kommer att innefattas av byggnadsminnesförklaringen och att det är nu är upp till byggnadsnämnden om bygget ska gå igenom.

Mats Johnsson igen:

– Det är ju positivt, men det kunde hon sagt för ett och halvt år sedan, säger Mats Johnsson

Ett samrådsmöte med de inblandade parterna hölls i måndags för en vecka sedan och Mats Johnsson är kritisk till hur ärendet har hanterats.

– De måste ju ha folk som är kompetenta att klara av det. Länsstyrelsen är helt förlamade, säger Mats Johnsson

Det skriftliga förslaget kring byggnadsminnesförklaringen ska ha lämnats till ägarna senast den 15 april.

Alexander Malmkvist
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons