Annons

SEKO: Länstrafiken motverkar strejkrätten

Länstrafiken försöker lösa tågkaoset med extra vagnar på Krösatågen, som kör delar av sträckan.
– Det är allvarligt att de går in och motverkar den konflikt som pågår, säger Rolf Sjöstrand, ombudsman SEKO Södra.
Växjö • Publicerad 2 juni 2014
Det är många som pendlar varje dag med Öresundstågen.
Det är många som pendlar varje dag med Öresundstågen.Foto: Johan Christensen
Länstrafiken kopplar på extra vagnar på Krösatågen, för att kunna ta hand om alla resenärer som i vanliga fall åker med Öresundstågen.
Länstrafiken kopplar på extra vagnar på Krösatågen, för att kunna ta hand om alla resenärer som i vanliga fall åker med Öresundstågen.Foto: Johan Christensen

Från och med måndag kan all Öresundstrafik mellan Köpenhamn och Kalmar stå still. Om arbetsgivaren Veolia, som representeras av Almega, inte kommer överens med fackförbundet SEKO under helgen, är strejken ett faktum och all tågtrafik kommer att stå stilla.

På Länstrafiken Kronoberg försöker man lösa situationen för alla resenärer som kommer att drabbas. Förutom Öresundstågen trafikerar även Krösatågen, på uppdrag av länstrafiken, delar av den berörda sträckan. Därför sätts extra vagnar in på Krösatågen, med start på måndag, för att kunna ta hand om de resenärer som skulle ha åkt med Öresundstågen.

Annons

– När de nu ökar kapaciteten på grund av konflikten, är det ett allvarligt brott mot strejkrätten. Det är väldigt allvarligt. Men vi från facket kan inte agera förrän det sker på måndag. Jag tycker att de trappar upp konflikten och det är åt helsike, säger Rolf Sjöstrand.

Enligt länstrafiken sätts de extra tågvagnarna in på sträckan Hässleholm–Växjö för att kunna ta hand om alla resenärer.

– Strejken är inte riktad mot oss. Det är en konflikt mellan arbetsgivare och arbetstagare. Vi vill göra det så bra som möjligt för resenärerna, säger Clas Carlsson på Länstrafiken Kronoberg.

Clas Carlsson tycker inte att länstrafiken bryter mot någon strejkrätt.

– Detta har inte med saken att göra. Krösatågen omfattas inte av konflikten och detta är bara en anpassning. Om vi inte gör detta blir det kaos på de Krösatåg som trafikerar sträckan. Det skulle då bli en säkerhetsrisk för personalen ombord, säger Clas Carlsson.

Länstrafiken sätter inte några extra vagnar för trafiken mellan Växjö och Kalmar, då det inte finns någon övrig trafik på sträckan. Den sträckan kommer bara att trafikeras av de tåg som SJ kör, enligt ordinarie tidtabell.

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons