Annons

Sex månaders fängelse

Växjö tingsrätt undanröjer skyddstillsynsdomen för 29-åringen som hösten 2015 rånade Preem på Sandviksvägen i Växjö. Mannen har misskött vården och döms nu till sex månaders fängelse.
Växjö • Publicerad 16 oktober 2017

för rånet mot Preem

Rånet mot Preem inträffade den 23 september 2015 och bytet blev 9 700 kronor samt cigaretter. Den 29-årige Växjöbon greps kort efter rånet och dömdes i november samma år till två års fängelse av Växjö tingsrätt.

Rånaren överklagade fängelsedomen och fick med sig hovrättens ledamöter om att skyddstillsyn med särskild behandlingsplan i 21 månader var det lämpligaste straffet. Men domen har inte lett till önskat resultat.

Annons

Mannen har klarat av ett år av behandlingen, men han har sedan vid upprepade tillfällen inte kommit till planerade möten och vägrat lämna urinprov. Det var därför som åklagare vill att mannen trots allt ska dömas till fängelse.

När skyddstillsynsdomen gavs i hovrätten sattes två års fängelse som alternativstraff, vilket innebär att mannen i anstalt skulle ha avtjänat 16 månader med villkorlig frigivning.

”Det straff som hovrätten dömt ut genom skyddstillsyn med behandlingsplan överstiger därmed det straff som skulle följa av ett verkställande av fängelsestraffet och framstår som alltför strängt”, skriver Växjö tingsrätt i beslutet.

Eftersom 29-åringen fullgjort över hälften av behandlingen får han en rejäl straffrabatt och tingsrätten stannar nu för ett halvårs fängelse.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons