Annons

Skärpt straff för hugg med avslagen flaska

Hovrätten skärper straffet för mannen som i Teaterparken i Växjö högg två personer med en avslagen flaska.
Mannen döms till åtta års fängelse för dråpförsök – jämfört med två och ett halvt år i tingsrätten.
Växjö • Publicerad 6 december 2013

Den 43-årige mannen har tidigare under åren dömts för vållande till annans död och upprepade fall av grov misshandel. Hovrätten påpekar i domen att återfallet i allvarlig våldsbrottslighet ska "inverka i skärpande riktning vid straffmätningen".

Brottet inträffade den 11 juni sedan de inblandade druckit alkohol tillsammans. Plötsligt överföll 43-åringen två bröder och en av dem ådrog sig livshotande skador på halsen. Den nu dömde greps och medgav att han attackerat bröderna med en avslagen flaska.

Annons

Mannen åtalades för mordförsök men fälldes av tingsrätten i Växjö för grov misshandel. Mannen överklagade för att bli helt frikänd medan åklagare Tommy Sköld krävde straffskärpning.

"NN (43-åringen) har med ett knivskarpt föremål upprepat huggit målsägandena i halsen. Enligt hovrättens mening ligger det i sakens natur att ett sådant angreppssätt mot dylika vitala kroppsdelar typiskt sett är ägnat att orsaka livshotande skador", skriver en enig hovrätt i domen.

43-åringen ville bli friad på grund av nödvärn. Mannen påstod att han uppfattade det som om bröderna snart skulle angripa honom. Hovrätten konstaterar dock att uppgifterna om brödernas hotfulla beteende inte stöds av övrig utredning.

Mannen döms för att ha försökt döda båda bröderna, som sammanlagt får 265 000 kronor i skadestånd, och brotten rubriceras som dråpförsök.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons