Annons

Skatteverket ska stoppa oseriösa företagare

Skatteverket har börjat samarbeta med myndigheter och företag för att stoppa oseriösa entreprenörer och leverantörer. Nyligen undertecknades ett samarbetsavtal med Landstinget Kronoberg.
Växjö • Publicerad 1 december 2010

– Det är viktigt att försöka undvika att oseriösa företag kommer in vid upphandlingar. Ofta finns det flera olika led med underentreprenörer som kan vara svåra att kontrollera, säger Johan Gustavsson som tillsammans med Marie Lander är informatörer vid Skatteverket i Växjö inom det aktuella projektet.

De som väljer att skriva avtal med Skatteverket erbjuds en gräddfil för att komma åt information om entreprenörer/leverantörer ur offentliga register. Skatteverket skickar informationen direkt via en datafil.

Annons

– Vill de sedan ha hjälp av oss att tolka uppgifterna så hjälper vi till med det också. Finns det flera olika varningssignaler kan det vara ett tecken på att allt inte står rätt till, säger Marie Lander.

Skatteverket hoppas på det här sättet försvåra för de oseriösa företagen och därmed se till att seriösa företag konkurrerar på lika villkor.

Landstinget Kronoberg är alltså först ut i Kronobergs län med att nappa på Skatteverkets invit. Samarbetet gäller förutom kontroller vid upphandlingar även branschspecifika frågor eller nyheter i skattelagstiftningen.

– Vi ser naturligtvis helst att det redan i anbudsunderlaget framgår att landstinget samarbetar med Skatteverket, säger Johan Gustavsson.

– Det ligger nära till hands att tro att den som fuskar med skatten också har lättare att fuska i andra sammanhang, exempelvis med hur arbetet utförs. Därför tjänar hela samhället på att vi försvårar för den oseriöse att nässla sig in i upphandlingarna, framhåller skattedirektör Marcus Turesson.

Skatteverket har även varit i kontakt med Växjö och Ljungby kommun och målet är att inom kort nå ett skriftligt samarbetsavtal med samtliga kommuner i Kronobergs län.

Tanken är att Skatteverket sedan skall gå vidare och erbjuda större privata företag liknande avtal. Inte minst vill man gärna ha kontakt med huvudentreprenörer i samband med stora byggprojekt såsom Arenastaden i Växjö.

– Det här förebyggande arbetssättet ligger rätt i tiden. Skatteverket arbetar mer för att det skall bli rätt från början i stället för att enbart satsa på kontroller som det var förr i tiden.

Förändrade arbetssätt inom Skatteverket kombineras även med beslutade systemförändringar. Rotavdraget på villor och bostadsrätter är en förändring som enligt Marcus Turesson har lett till ett kraftigt minskat skattefusk inom byggbranschen och därmed stärkt statskassa.

Faktaruta

Statskassan beräknas årligen ha förlorat 65 miljarder kronor på grund av svartarbete. Skatteverket planerar att försvåra för den organiserade samhällsfarliga brottsligheten. Samtidigt skall de traditionella kontrollerna kombineras med ett mer systematiskt förebyggande arbete.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons