Annons

Skolbarn ska ge svar på enkät om trygghet

10 000 skolbarn i Växjö ska från måndag nästa vecka och två veckor framåt besvara en enkät.
Frågorna handlar om hur barnen upplever sin vardag med utgångspunkt från bland annat trygghet och lusten att lära.
Växjö • Publicerad 4 november 2014

Enkäten, eller ”brukarundersökning” som kommunen väljer att kalla den, ska gå ut till samtliga kommunala förskolor, grundskolor och grundsärskolor. Den består av åtta till nio frågor.

Undersökningen kommer att genomföras från måndagen 10 november till måndagen 24 november.

Annons

Enkäten besvaras anonymt och är webbaserad. Tanken är att vårdnadshavarna ska besvara enkäten tillsammans med sina barn hemma eller på förskolan och att eleverna i grundskolan själva besvarar enkäten under skoltid.

Enkäterna finns översatta till tre språk, baserat på de vanligast förekommande modersmålen i skolan i Växjö – arabiska, somaliska och engelska.

Senast en undersökning riktades till så många barn samtidigt var 2007. Den gjordes tillsammans med andra kommuner i södra Sverige.

– Den hade 20-tal frågor som täckte alla områden. Undersökningen som görs nu är begränsad, säger Thomas Carlsson, verksamhetsutvecklare på skol- och barnomsorgsförvaltningen.

Det är politikerna som beslutar om målen i budgeten. Är de inte uppfyllda måste åtgärder sättas in. Skulle det visa sig att det finns en otrygghet i skolmiljön går det att komplettera med fördjupade undersökningar, främst då med hjälp av intervjuer, menar Thomas Carlsson.

Resultatet av enkäten ska redovisas för nämnden om en dryg månad.

För att kunna jämföra Växjös resultat med andra kommuners används frågor och svarsalternativ som organisationen SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) rekommenderar.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons