Annons

Skräp i toaletten – otyget som ställer till det rejält

Våtservetter, topsar, snus och plasthandskar. Listan med saker som slängs i toaletten och sedermera orsakar stopp i avloppspumparna kan göras lång. Nu vädjar ansvariga för Växjös reningsverk till stadsborna att ta större hänsyn till sopsorteringen för att spara tid, pengar och minimera risken för sjukdomar.
Växjö • Publicerad 26 juni 2018
Foto: Lydia Arvidsson Shukur

Att saker slentrianmässigt slängs i toaletten i stället för papperskorgen är inget nytt fenomen. Men enligt Dahn Delsmo, enhetschef på Växjös vatten- och avloppsverk, har situationen eskalerat.

– Det har blivit värre de senaste 2-3 åren, säger Dahn Delsmo.

Annons

Från toaletten förs vattnet och de oönskade produkterna till avloppspumpstationer som ska pumpa vattnet till reningsverket. Väl framme i pumpstationerna fastnar de oönskade produkterna och orsakar därmed stopp i pumparna. Stoppet kan inte lösas mekaniskt utan måste tas om hand manuellt. Totalt beräknar Dahn Delsmo och Mathilda Åhlander, driftingenjör på Sundets reningsverk, att det arbetet motsvarar en dags arbete i veckan för en arbetare – helt i onödan. Men det är inte bara spilld tid som oroar. Även arbetsmiljöfrågan står i fokus.

– Det är också en smittrisk att hålla på och rensa. Man vet inte alls vad som finns där. Det kan vara allt möjligt, säger Mathilda Åhlander.

Dahn Delsmo är bekymrad över Växjöbornas sorteringsvanor.
Dahn Delsmo är bekymrad över Växjöbornas sorteringsvanor.Foto: Lydia Arvidsson Shukur

Huvudpumpstationen i Växjö, som ligger på Söder, består av fyra pumpar och är den största i staden. För att underlätta situationen har kommunen bytt ut en av de fyra pumparna mot en större, kraftfullare variant till en kostnad av totalt 850 000 kronor. Om den nya pumpen fungerar är planen att byta ut även dess tre kvarvarande kollegor. Att dessa kan utföra sitt arbete är nämligen av yttersta vikt.

– Om vi får ett avloppsstopp är det stor risk att folk hittar sina källare översvämmade med avloppsvatten. Det är inte särskilt trevligt, säger Dahn Delsmo.

Regeln för vad som ska slängas i toaletten är enkel – det enda som med all säkerhet bryts ned är urin, avföring och toalettpapper.

– Allt annat ska man slänga i papperskorgen, säger Mathilda Åhlander.

En säl. Så benämner Mathilda Åhlander klumpen av skräp som möter hennes ögon på reningsverket Sundet.
En säl. Så benämner Mathilda Åhlander klumpen av skräp som möter hennes ögon på reningsverket Sundet.Foto: Lydia Arvidsson Shukur

Anledningen är att andra produkter som vanligen slängs i toaletten – exempelvis topsar, hushållspapper och bindor – består av material som, till skillnad från toalettpapper, inte bryts ned under färden till pumparna.

För att få bukt med dilemmat har ansvariga för reningsverken försökt informera allmänheten genom olika kampanjer i mindre skala, men gensvaret har varit svalt. Trots det hoppas de få gehör framöver från både allmänheten och de strulande produkternas tillverkare.

– Det bästa vore om tillverkarna på produkterna skriver att de inte ska spolas ned, säger Dahn Delsmo.

– Ja, och att var och en i Växjö tar sitt ansvar. Vi som jobbar med det här kan ju bara göra vad vi kan när skadan väl är skedd, fyller Mathilda Åhlander i.

Phillip Eggers och Mathilda Åhlander kämpar med en pump som, på grund av nedskräpning, är satt ur spel.
Phillip Eggers och Mathilda Åhlander kämpar med en pump som, på grund av nedskräpning, är satt ur spel.Foto: Lydia Arvidsson Shukur
Niklas WeimerSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons