Annons

Skyddsombud larmar om hög arbetsbelastning

Personalen går ensamma på dubbelbemanningar och det finns kompetensbrister för arbetsuppgifterna. Nu larmar skyddsombudet på ett boende i Växjö till Arbetsmiljöverket.
Växjö • Publicerad 9 juni 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett skyddsombud på ett äldreboende i Växjö kommun har påpekat brister till arbetsgivaren. Men svaret som ombudet fick av arbetsgivaren är denne inte nöjd med och larmar nu till Arbetsmiljöverket. Det handlar bland annat om hög arbetsbelastning, mycket ensamarbete och otillräckligt anpassade lokaler på boendet.

Sedan en tid tillbaka lagar personalen på boendet även mat till vårdtagarna. Men hos personalen finns det signaler om kompetensbrist kring vad som gäller vid hantering av livsmedel. Personalen har fått mer att göra, de missar raster, det blir mer ensamarbete och det är svårt att gå på larm när de står i köket. Personalen går då ensamma på dubbelbemanningar, eftersom en måste stå i köket. Skyddsombudet befarar att sjukskrivningarna kommer att öka eftersom personalen inte orkar mer och även har börjat söka sig där ifrån.

Skyddsombudet vill ha en riskbedömning både inför ändringar och utifrån höga arbetsbelastningar. De kräver också en prioriteringsordning vid hög arbetsbelastning eller minimibelastning och en undersökning av den psykiska arbetsmiljön. ”Jag begär också ut statistik av arbetsskador/tillbud samt lång eller korttidssjukskrivningar sedan 1 januari 2017” skriver skyddsombudet i begäran till Arbetsmiljöverket.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons