Annons

Slungan – räddaren i snönöden

Många fastighetsägare på Högstorp blev nog glatt överraskade när Krister Petersson kom med sin snöslunga och hävde upp snön från vallarna på lastbilsflak för bortforsling. – Det tar fyrtio sekunder att fylla ett flak, säger Krister Petersson.
Växjö • Publicerad 20 december 2010

Längs Högstorpsvägen var det en karavan av fordon vid elvatiden i?går. Främst körde en lastbil, bakom den Krister Petersson med sin snöslunga som formligen vräkte upp snön. En väghyvel körde härnäst och sedan ytterligare tre lastbilar som i tur och ordning fick flaken fullastade.

– Vi började klockan åtta i morse (läs i?går) och ska hålla på hela veckan. Slungan är tillverkad 1968, det är inget som slår den, säger Krister Petersson på Schakt och Transport samtidigt som han vant rattar sin lastmaskin förbi en vägskylt.

Annons

Hastighetsmätaren står på två kilometer i timmen.

– Jag har kört maskin i 37 år men det är femton år sedan jag körde snöslungan senast. Men det sitter i ryggraden.

Enligt Christer Wånehed, kommunens ansvarige för snöröjning, är tio lastbilar i trafik som kör i skytteltrafik till I11-området där snön tippas:

– Vi prioriterar centrum i första hand men ska även ta Gamla Norrvägen, Pär Lagerqvists väg, Kungsvägen och cykelbanor i veckan.

Företag eller privatpersoner får inte dumpa sin snö på kommunens snöupplag. Karin Aronsson Solomon, handlare på Ica Maxi på Grand Samarkand, berättar att deras entreprenör kör bort snön från områdets nya parkering till Sjöuddens industriområde. Snön på den äldre parkeringen tippas på området mot Hejaregatan.

– Hittills har allt fungerat bra och vi har inte fått några klagomål, vi behöver varenda p-plats nu i julhandeln.

På Handelsplats I11 sköts snöröjningen av Peab på uppdrag av områdets ekonomiska förening. Utöver maskiner har man enligt platschef Louise­­ Stamblock som mest 25 personer som handskottar kring entréer, infarter och nödutgångar där maskinerna inte kommer åt.

– Det är en stor organisation och det krävs mycket planering.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons