Annons

Små spadtag för största skolbygget

Med massor av mindre – och ett par rejäla – spadtag invigde förskolebarn och politiker på måndagen bygget av Växjös största grundskola någonsin.
Växjö • Publicerad 20 april 2015
Förskolebarn och politiker hjälptes åt att ta de första spadtagen till den nya grundskolan i Bergunda.
Förskolebarn och politiker hjälptes åt att ta de första spadtagen till den nya grundskolan i Bergunda.

[zlqif6ai]

Än så länge består området söder om trafikljusen i Bergunda av en stor grusplan, ängar och skog. Men om drygt två år ska den här marken längs med Norra Bergundasjön hysa Växjö kommuns största grundskola. Totalt cirka 1 000 barn i olika åldrar ska få plats i de sammanlänkade byggnaderna, uppdelat på omkring 200 förskolebarn, 350 F–6-elever och 450 högstadieelever.

Annons

Kostnaden beräknas till cirka 310 miljoner kronor och det är Växjö kommuns fastighetsbolag Vöfab som ansvarar för bygget, med Peab som generalentreprenör.

– Det här blir Vöfabs största bygge någonsin och vi är oerhört stolta över att ha fått det här uppdraget, sa bolagets vd Christer Carlsson i sitt invigningstal.

Efter flera tal som alla lovordade skolsatsningen var det dags för förskolebarn från Bergunda – iklädda bygghjälmar i miniatyr, reflexvästar och med färgglada plastspadar i händerna – att börja gräva i den uppskottade grushögen som symboliserade starten på bygget.

Enligt utbildningsnämndens ordförande Anna Tenje (M) blir det inga problem att fylla den nya skolan med elever. Skolbygget blir även startskottet för den nya stadsdelen Bredvik och Bergundaskolan på andra sidan väg 23 är sliten och ska rivas.

– Växjö växer snabbt och fler barn betyder större behov av förskolor och skolor. Det här bygget är precis vad Växjö behöver, säger hon.

Anna Tenje tror att kostnadskalkylen för bygget kommer att hålla.

– Sedan blir det ju en stordriftsfördel med en sådan här skola. Det blir ju billigare att bygga en stor skola, än till exempel tre mindre.

Ingvar Eek är Vöfabs projektchef för skolbygget. Han berättar att förskoledelen ska byggas i trä, som ett led i kommunens träbyggnadsstrategi, och att övriga byggnader får en betongstomme. Bygget inkluderar även en sporthall och en konstgräsplan.

Skollokalerna blir på cirka 13 000 kvadratmeter och hela fastigheten tar cirka 40 000 kvadratmeter mark i anspråk. Kommunen ska även bygga en bullervall utmed väg 23 och en gångtunnel under vägen.

– Vi planerar för tre separerade lekområden som anpassas efter barnens ålder. Varje åldersgrupp ska ha sin egen skolgård som görs i ordning efter just deras behov, säger Ingvar Eek.

Annons

Den ännu namnlösa skolan ska slå upp portarna höstterminen 2017. Men namnfrågan ska snart vara löst – utbildningsnämnden har nämligen utlyst en tävling där intresserade får skicka in förslag.

Foto: Urban Nilsson
Foto: Urban Nilsson
Foto: Urban Nilsson
Foto: Urban Nilsson
Foto: Urban Nilsson
Foto: Urban Nilsson
Foto: Urban Nilsson
Foto: Urban Nilsson
Foto: Urban Nilsson
Foto: Urban Nilsson
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons