Annons

Smaland Airport tappar passagerare

Smaland Airport tappade 13 procent av sina resenärer under 2013, nästan samtliga i Stockholmstrafiken. Ännu har man inte kunnat sluta något avtal om en linje till en internationell flygplats och ett nav i Europa.
Växjö • Publicerad 7 februari 2014

I december ifjol kunde Smaland Airport glädja med besked om en ny linje till Oslo som ska flygas av Nextjet, med samma bolag förde man också intensiva diskussioner om en linje till Berlin.

Det har hittills stupat på tekniska problem, Nextjet måste göra investeringar i sina flygplan för att få flyga in till Tyskland.

Annons

– Men jag ser heller inte Berlin som ett flygnav i Europa, säger Ulf Axelsson, Smaland Airports vd.

Han har sedan han tillträdde för tre år sedan försökt få till stånd just en linje ut till en av de större internationella flygplatserna. Ett komplicerat arbete som kräver tre parter, Smaland Airport, ett större internationellt flygbolag och ett mindre flygbolag som trafikerar från Växjö.

– Eftersom de stora bolagen inte har så små flygplan som kan gå ner hos oss. Det är inte som för 10 år sedan när flygbolagen kom till flygplatserna med färdiga affärspaket, nu får vi själva göra ett stort förarbete, säger Ulf Axelsson.

Flygplatsen hade 182000 resenärer ifjol, en 13-procentig nedgång mot året innan och där hela nedgången kom i trafiken till Stockholm. Att få en flyglinje till ett av de stora flygnaven i Europa är inte avgörande för resandestatistiken.

– Då hade vi lika gärna kunnat satsa på ytterligare en charterlinje. Det är för tillväxten i Kronoberg och för regionens skull vi behöver linjen, det är också tydliga signaler från våra ägare, säger Ulf Axelsson

Under torsdagen hölls ett extrainsatt styrelsemöte med anledning jakten på den nya flyglinjen.

– För att vi ska vara överens om de fortsatta tagen, säger Ingemar Swalander (M) ordförande i flygplatsstyrelsen som ändå tror att att ett avtal kommer att kunna skrivas under 2014.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons