Annons

Snart kan World trade center byggas vid stationsområdet

Detaljplanen är klar för World trade center i Växjö. Planen är att börja bygga hösten 2013. Vilka företag som kommer att hyra in sig i de nya lokalerna vill dock varken kommunen eller byggherren Kärnhem ännu säga.
Växjö • Publicerad 19 juli 2012
Thomas Karlsson, näringslivschef i Växjö kommun.
Thomas Karlsson, näringslivschef i Växjö kommun.Foto: Stefan Fehrm
Foto: 

Nu är det klart att World trade center blir nio våningar högt, där sju våningar blir kontors-lokaler och två våningar blir parkeringshus under markytan.

– Vi är nöjda med detaljplanen även om vi från början hade önskat bygga fjorton våningar. Men det kommer bli en stor byggnad även med nio, säger Peter Carlsson, vice vd för Kärnhem och ansvarig för projektet.

Annons

Planen är i nuläget, enligt honom, att första spadtaget till bygget av World trade center ska tas hösten 2013.

– En rimlig bedömning är att vi borde komma i gång med att bygga då, säger han.

Kärnhem går nu in i nästa fas i arbetet. De ska rita klart hur byggnaden ska se ut och parallellt med det hitta hyresgäster till lokalerna.

– Vi behöver ha kontrakt klara för 70 procent av hyresgästerna innan vi börjar bygga. Den tryggheten måste vi ha så vi vet att lokalerna blir uthyrda, säger Peter Carlsson.

Totalt handlar det om 7 000 kvadratmeter kontors- yta som ska hyras ut. Peter Carlsson vill dock inte bekräfta om några hyresgäster är klara för World trade center.

– Vi för diskussioner med olika tänkbara hyresgäster och så här långt är vi optimistiska med dem vi har kontakt med. Men de täcker inte hela huset utan vi behöver fler, säger han.

Thomas Karlsson, näringslivschef i Växjö kommun, är en av dem som deltar i diskussionerna om vilka hyresgäster som kan vara lämpliga.

– Det finns ett antal intressenter kan jag säga. Vi från kommunens sida är med för att hjälpa till i kontakten med intresserade företag. Men det är Kärnhem som till slut bestämmer vilka hyresgästerna blir, säger han.

Han vill dock inte avslöja vilka företag det rör sig om.

– Nej, men jag kan säga att det handlar om företag både i Växjöregionen och utifrån. World trade center kan bli lämpligt för företag inom bank- eller försäkringssektorn och som huvudkontor för större företag. Platsen är strategiskt bra eftersom vi har resecentrum alldeles intill. Det är en utmärkt företagsmiljö, säger han.

Annons

Thomas Karlsson betonar att bygget av World trade center är ett privat initiativ och ingen kommunal angelägenhet. Men hur som helst beskriver han förändringarna vid stationsområdet som radikala för centrum och att de kommer betyda mycket för staden och regionen.

– Stadens status ökar på det här sättet. Vi blir fjärde staden i Sverige som har ett World trade center och det är bra.

Om det blir enligt planen, som den ser ut i dag, tror Peter Carlsson på Kärnhem att World trade center står färdigbyggt antingen till hösten 2015 eller våren 2016.

Detaljplan för södra stationsområdet:

Grafiken visar en skiss över området där bland annat World t rade c enter, i skissen utmärkt WTC, ska byggas.

Det blåfärgade området är det som ska byggas, även om det ännu inte är klart exakt hur husen ska se ut.

Klart är dock att husen som byggs mot Södra järnvägs – gatan blir lägre än husen mot järnvägen.

Det som i skissen är utmärkt som ny angöring innebär en angöring som byggs för att det enkelt ska gå att ta sig från Södra järnvägsgatan över till andra sidan mot järnvägen och perrongerna.

Källa: Växjö kommun, detaljplan för södra stationsområdet. (Arkitekt: Plan och byggnadskonst, Lund.)

Patrik Rosell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons