Annons

Snart klämtar Stockholmsbörsens klocka för Växjöföretaget

Fortnox siktar på att ta steget till Stockholmsbörsen.
– Så snart som möjligt antar jag, säger vd Tommy Eklund.
Växjö • Publicerad 16 januari 2021

Det har varit på gång ett tag att det starkt växande Växjöföretaget skulle ta klivet in på den stora handelsplatsen Nasdaq Stockholm.

Ringa i klockan får en tradition ett nytt börsföretag göra på första handelsdagen. Snart är det Fortnox tur.
Ringa i klockan får en tradition ett nytt börsföretag göra på första handelsdagen. Snart är det Fortnox tur.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Fortnox aktie har hittills handlats på Nordic Growth Market, en plattform för små och medelstora tillväxtföretag som ännu inte är mogna för en börsnotering.

Annons

På Nasdaq Stockholm ställs högre krav på bolag när det gäller redovisning, spridning av aktier och ledningens erfarenhet. Samtidigt ger det investerare större trygghet och innebär ofta stärkt marknadsposition och ökad värdering av ett bolag.

För några år sedan beslutade Fortnox styrelse att bolaget skulle höja sin redovisningsstandard för att klara kraven för börsnotering.

För ett drygt år sedan flaggade storägaren Olof Hallrup för ett kommande styrelsebeslut i frågan.

”Styrelsen har också i samband med den nya affärsplanen fattat beslut om att man har för avsikt att byta handelsplats.”
Fortnox

– Det vore ganska naturligt och nästan hygieniskt att placera sig på en mer lämplig lista, sa Olof Hallrup i en intervju med Dagens industri.

I ett pressmeddelande inför företagets kapitalmarknadsdag på fredagen kom beskedet.

”Styrelsen har också i samband med den nya affärsplanen fattat beslut om att man har för avsikt att byta handelsplats från NGM SME till Nasdaq Stockholm.”

Finns det någon tidsplan för flytten?

– Nej, det är på ett tidigt stadium men så snart som möjligt antar jag, sa vd Tommy Eklund under kapitalmarknadsdagen.

Fortnox är det största bolaget på Nordic Growth Market med ett börsvärde på 26,6 miljarder kronor. Kursen har det senaste året stigit från 186 till 442 kronor.

Från januari till och med september 2020 växte Fortnox omsättning med 33,4 procent till 505,3 miljoner kronor. Rörelseresultatet var 197,8 miljoner kronor, en marginal på 39,2 procent.

Här saknas innehåll

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons