Annons

Snart ska Växjöskolan byggas

brinner. Jan och Monica Bergman från Växjö brinner för en bättre värld. Monica har nyligen kommit hem från en välgörenhetsresa i Colombia och Jan är huvudansvarig för en konsert med Lill-Babs som ska ge pengar till en ny skola i samma område.
Växjö • Publicerad 25 oktober 2010
Foto: 
Jan och Monica Bergman vill gärna bidra till en bättre värld. Nu arbetar de med Erikshjälpen och Ankarstiftelsen med situationen i Colombia.
Jan och Monica Bergman vill gärna bidra till en bättre värld. Nu arbetar de med Erikshjälpen och Ankarstiftelsen med situationen i Colombia.Foto: Helena Söderlundh
dagis i colombia Monica Bergmamn på ett dagis för barn till prostituerade i Colombia. Foto: Privat
dagis i colombia Monica Bergmamn på ett dagis för barn till prostituerade i Colombia. Foto: PrivatFoto: 

I september var Monica Bergman iväg i två veckor i Colombia med Ankarstiftelsen, en välgörenhetsorganisation som drivs helt ideellt och startats av Börje Erdtman, ursprungligen från Växjö.

– Vi var tolv personer som åkte och kontrollerade hur projekten fungerade, berättar Monica Bergman.

Annons

Det handlar om skolbyggen, vattenreningsprojekt, fotbollsskolor, dagis för barn till prostituerade, mikrolånsprojekt – med mera.

– Jag har aldrig varit på en sådan resa innan. Man blir oerhört tacksam för det man har, säger Monica Bergman om de omvälvande två veckorna, som innefattade långa turer längs med Amazonasfloden för att nå fram till de avlägsna byar där Ankarstiftelsen byggt skolor.

Sju av dem är byggda med pengar som kommer direkt från de välgörenhetskonserter som Lill-Babs hållit runtom i Sverige de senaste åren. Lill-Babs var också för första gången i Colombia på samma resa som Monica Bergman.

Varje konsert genererar minst en ny skola.

– Den senaste konserten med Lill-Babs gav 220 000 kronor, och vårt mål är att överträffa det. Det skulle i så fall räcka till flera skolor, säger Jan Bergman.

Konserten hålls i Växjö konserthus den 28 oktober och intäkterna går oavkortat till att bygga skolor i Colombia. Skolorna får namn från de ställen där man gjort insamlingar. I januari åker 50 volontärer till Colombia för att bygga Växjöskolan och genomföra andra projekt.

Jan och Monica Bergman är båda engagerade i Erikshjälpen, som arrangerar konserten tillsammans med Ankarstiftelsen och Ulriksbergskyrkan.

– Erikshjälpen söker hela tiden bra projekt där all hjälp når fram, och Ankarstiftelsen är unik på så sätt att mindre än en procent av pengarna går till omkostnader, resten går direkt till hjälpinsatser, säger Jan Bergman.

Helena Söderlundh
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons