Annons

Snugge i stort behov av renovering

Den välkända operasångerskan Christina Nilssons födelsehem, Snugge, ruttnar sönder och är i behov av renovering. Släktföreningen har inga resurser och söker nu nya samarbetspartners.
Växjö • Publicerad 22 november 2014
Den världskända operasångerskan Christina Nilsson föddes och växte upp på Snugge. Nu ruttnar och förfaller fastigheten.
Den världskända operasångerskan Christina Nilsson föddes och växte upp på Snugge. Nu ruttnar och förfaller fastigheten.Foto: 

–?Vi har svårare att svårare att sköta om Snugge. Det är ett kulturarv som vi måste hjälpas åt att ta hand om och därför har vi vänt oss till både Växjö och Alvesta kommun för att söka stöd, säger Marita Bengtsson, ordförande i Christina Nilssons släktförening.

Släktföreningen har drivit verksamheten på Snugge sedan 35 år men nu börjar de ideella krafterna att ta slut. Fastigheten ligger ett par mil söder om Växjö, mot Huseby, och ägs av statliga Fastighetsverket. Men huset är i dåligt skick och har börjat ruttna och förfalla.

Annons

–?Vi har fått bidrag från länsstyrelsen för att laga de områden som har ruttnat men vi kan bara lappa. Fastighetsverket har sagt att man kan renovera huset men då vill de ha in hyra och det finns det inte pengar till, säger hon och berättar vidare:

–?Vi har varit i kontakt med Kulturparken Småland. De ställer gärna upp med rådgivning men de har inga resurser. Snugge måste utvecklas eftersom samhället förändras. Om vi inte hänger med där kommer vi inte att överleva. Christina Nilsson är en så pass storhet för bygden att vi inte är beredda att ge upp.

Hon berättar att det varken finns el eller vatten på Snugge och om verksamheten ska utvecklas till ett större turistmål med toaletter och kafé behövs miljontals kronor.

–?Christina Nilsson är ett viktigt kulturarv för regionen som vi ska värna om och nu måste vi titta på detta, säger Lena Wibroe (M), kulturnämndens ordförande i Växjö.

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons