Annons

Socialdemokraterna kritiska mot extra tågvagnar

Socialdemokraterna tycker att länstrafiken lägger sig i tågkonflikten och de riktar också kritik mot tidigare upphandlingar. Men enligt Monica Widnemark (S) hade partiet inga invändningar när upphandlingen genomfördes.
Växjö • Publicerad 4 juni 2014
Monica Widnemark (S), vice ordförande i Regionförbundet Södra Smålands Trafiknämnd och kommunalråd i Lessebo kommun.
Monica Widnemark (S), vice ordförande i Regionförbundet Södra Smålands Trafiknämnd och kommunalråd i Lessebo kommun.Foto: 
Sven Sunesson (C), ordförande i Regionförbundet Södra Smålands Trafiknämn och Landstingsråd i Landstinget Kronoberg.
Sven Sunesson (C), ordförande i Regionförbundet Södra Smålands Trafiknämn och Landstingsråd i Landstinget Kronoberg.Foto: 

Smålandsposten kunde tidigare berätta att Länstrafiken Kronoberg planerade att sätta in extra vagnar på Krösatågen om strejken bröt ut. I söndags kväll var strejken ett faktum och sedan i måndags har alla Öresundståg stått stilla. Seko sa då till Smålandsposten att de ansåg att länstrafikens agerande var ett ingrepp i konflikten.

Regionförbundet Södra Smålands Trafiknämnd är det politiska organ som styr över länstrafiken och Socialdemokraterna i nämnden reagerar nu på agerandet med extra vagnar.

Annons

– Det är väl bra för resenärerna, men det pågår en strejk och då är inte lämpligt att göra agera så här, säger Monica Widnemark (S), vice ordförande Trafiknämnden.

Beslutet om att utöka Krösatågen med extra vagnar är ett beslut fattat av länstrafikens trafikledning, enligt Trafiknämndens ordförande Sven Sunesson (C).

– Trafikledning har fattat beslutet och det har jag inga synpunkter på. Jag tycker inte att Krösatågen lägger sig i konflikten. Detta är trafik som skulle ha rullat i normala fall och det handlar om att göra det så säkert och bra som möjligt för resenärer och personal på tågen. Men jag kan förstå att det finns olika åsikter då det är en gränsdragningsfråga, säger Sven Sunesson.

I ett pressmeddelande under tisdagen skrev Socialdemokraterna att förstärkningen med extravagnar på Krösatågen är en inblandning i konflikten mellan fack och arbetsgivare. De skriver vidare i pressmeddelandet att strejken är en konsekvens av tidigare upphandlingar, där de menar att krav på anställdas villkor inte beaktats tillräckligt.

Monica Widnemark har suttit med i den politiska styrgrupp som tagit fram riktlinjerna för upphandlingen av Öresundstrafiken. En upphandling som tågoperatören Veolia vann. Men hon agerade inte då för att krav på anställdas villkor skulle lyftas.

– Det var bra priser, vilket har varit bra. Den politiska gruppen var helt enig och vi agerade inte. Vilket vi kanske borde ha gjort. Men det är svårt att förutse allt i förväg, säger Monica Widnemark.

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons