Annons

Södra gör rekordstora investeringar

Södra som för 2011 väntas hamna på 1 miljard i rörelseresultat ska rekordinvestera 2012. För 2 miljarder kronor blir det fortsatta energieffektiviseringar och satsningar på nya produkter.
Växjö • Publicerad 7 december 2011

Den investeringsram som Södras föreningsstyrelse beslutade om på onsdagen möjliggör bland annat att textilmassa kan börja tillverkas vid ytterligare en anläggning

– Vi kan nu satsa offensivt. Produktionsförbättringarna ska fortsätta, men framför allt ser vi chansen till ytterligare bioenergisatsningar, säger Södras vd Leif Brodén.

Annons

Bland annat handlar det om en ny teknik för att skilja ut lignin ur massan vid bruket i Mörrum.

Förutom att det gör anläggningen fossilfri ger det ett nytt högvärdigt biomaterial som innebär att mer el kan säljas externt. Det är energi som man i dag inte kommer åt i processen.

– Det är viktigt att ta tillvara affärsmöjligheterna inom bioenergi när traditionella produkter har det tuffare, säger Leif Brodén.

I Mörrum ska den första textilmassan komma fram om några veckor. Planen är nu att förbereda för tillverkning av den produkten vid ytterligare ett Södrabruk, vid vilket är ännu inte bestämt.

Efter rekordresultatet på 2,3 miljarder kronor för 2010 pekar det mot en miljard i rörelseresultat för 2010. Avkastningskravet på 10 procent väntas kunna nås även i år

– I budgeten för 2012, med osäkra omvärldsfaktorer, ser vi en liknande resultatnivå, säger Leif Brodén.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons