Annons

Sommarkurser står högt i kurs

När det bjuds smakprov ur skolans profilutbildningar inom jakt och viltvård, skogsbruk, äventyrsturism och matlagning lockar Ryssbygymnasiet även på lovet. 78 nyfikna i åldrarna 12-15 år har nappat på denna veckas sommarkurser.
Växjö • Publicerad 12 augusti 2010
Martin Aldäng bakom spakarna bekantar sig med en skotare med Markus Blomgren väntar på sin tur. Båda är från Annerstad och tillbringar gärna några lovdagar i Ryssby för att prova på det som verkar kul.
Martin Aldäng bakom spakarna bekantar sig med en skotare med Markus Blomgren väntar på sin tur. Båda är från Annerstad och tillbringar gärna några lovdagar i Ryssby för att prova på det som verkar kul.Foto: Olof Elfverson
Provkörning av skotare är ett populärt inslag.
Provkörning av skotare är ett populärt inslag.Foto: Olof Elfverson
Med näsa för vilt.
Med näsa för vilt.Foto: Olof Elfverson

- Det är mycket roligt och intressant med bra lärare och bra kompisar. Och så är det riktigt god mat, konstaterar 14-årige Erik Nilsson från Simlångsdalen.

Han har valt kursen i skogsbruk och just fått prova på att lasta virke på en skogsmaskin under lärare Nils Ragnar Samuelssons ledning när vi träffar honom.

Annons

Samma kurs har valts av Martin Aldäng och Markus Blomgren, båda från Annerstad.

- Jag gick på jakt- och viltvårdskursen förra sommaren och ville prova på detta också, säger Martin Aldäng, 13 år.

En som deltar i sommarkurserna för tredje året i rad är Denise Frej från just Ryssby. Fast hon har valt jakt och viltvård varje gång.

Just Jakt och viltvård är populärast med 33 deltagare följt av skogsbruk med 19, matlagning med 15 och äventyrsturism med 11. Deltagarna kommer från nästan hela landet.

I ämnet skogsbruk handlar det bland annat om provkörning av skogsmaskiner, röjningsträning, exkursioner och studiebesök, inom ämnet jakt och viltvård finns vapenkunskap, skytte, uppfödning och fällfångst på schemat medan de som fastnat för äventyrsturism bland annat ägnar sig åt kanotpaddling, överlevnadsteknik och olika temaövningar.

Matlagningsgänget jobbar naturligtvis mycket tillsammans i köket med fixa till en massa smarrig mat och så naturligtvis grillning på kvällarna, inte minst av viltkött som är specialitet på skolan.

Lärare från gymnasieskolan håller i kurserna och får hjälp av en del elever som i höst ska börja i tredje årskurs.

En av instruktörerna är Mattias Nordahl från Markaryd som börjar trean på jakt- och viltvårdsprogrammet. Då får han ha med sin egen hund i undervisningen. Den är fyra år , heter Pixel och fick demonstrera för årets sommarkursare hur ett effektiv eftersök på vildsvin går till.

- Det handlar om att träna och träna. Man måste kunna lita helt på sin hund, säger Mattias.

Ryssbygymnasiets marknadsförare Birgitta Dahl är nöjd med det stor intresset.

Annons

- Det kul att kurserna är så populära. Det är viktigt att få visa vad vi har att erbjuda, speciellt som det kan bli lite svårare att rekrytera elever de kommande åren när årskullarna blir lite mindre, säger hon.

Att sommarkurserna alltid förlagts till vecka 33 har sin förklaring.

- Det är då många börjar tröttna på lovet och vill hitta på något.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons