Annons

Specialutbildade poliser bevakar torgmötet i Växjö

Polisen är i full gång med förberedelserna inför det torgmöte som nazistiska Svenskarnas parti ska genomföra i Växjö. Bland annat kommer Kronobergspolisen att få hjälp av specialutbildade poliser.
Växjö • Publicerad 26 augusti 2014
Robert Loeffel, kommunikationschef på Kronobergspolisen. Foto: Petronella A Lindgren
Robert Loeffel, kommunikationschef på Kronobergspolisen. Foto: Petronella A LindgrenFoto: Petronella A Lindgren

Smålandsposten har tidigare rapporterat om att Svenskarnas parti och dess partiledare Stefan Jacobsson ska genomföra ett torgmöte på Stortorget på onsdag.

– Vi har planerat för detta torgmöte länge. Vi har en större polisresurs på plats och detta är en samplanering från polisen i södra Sverige. Vi kommer även att ha specielltutbildade poliser som är utbildade för att arbeta med större folksamlingar, säger Robert Loeffel, kommunikationschef på Kronobergspolisen.

Annons

I helgen genomförde partiet ett torgmöte i Malmö och det blev kaosartat när polisen försökte skingra motdemonstranterna som samlats. Men den händelsen har inte ändrat Kronobergspolisens planering.

– Vi står kvar vid samma bedömning som vi gjorde tidigare och den händelsen har inte påverkat oss i nuläget, säger Robert Loeffel.

När Smålandsposten träffar Robert Loeffel på måndagen pågår arbetet med att lägga gatsten på Stortorget för fullt.

Vad gör ni med gatstenarna?

– Gatstenarna är inte vårt ansvar men vi har en dialog med Växjö kommun. De har gett oss garantier att de ska vara borta tills onsdag.

Hur ser ni på att det planeras för motdemonstrationer?

– Det är något vi har med i vår planering och vi ska hantera det så att det blir lugnt och stillsamt för alla inblandade parter.

Enligt Robert Loeffel kommer det inte vara någon fara för allmänheten.

– Vår bedömning är att det inte är någon fara för allmänheten men man ska vara observant ifall det blir ett oroligt läge.

Petronella A Lindgren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons