Annons

Största EU-projektet gav resultat

Ett sex år långt EU-projekt som letts av Växjö kommun har sitt avslutande möte i Växjö de närmaste dagarna.
– Det är det största EU-projektet vi genomfört och har lett till många konkreta resultat i Växjö, kommenterar Julia Ahlrot, som varit projektkoordinator.
Växjö • Publicerad 23 mars 2011
Foto: Per-Erik Sandebäck

Omkring 100 miljoner kronor i EU-bidrag har omsatts i projektet, Sesac, som kretsat runt energieffektivt byggande. Framförallt har det kretsat runt två kommuner förutom Växjö, franska Grenoble och holländska Delft. Dessutom har tre samarbetskommuner från Östeuropa varit med som en del i EU-s stödprogram.

– Vi har träffats i de olika länderna, haft workshops och hjälpts åt med olika byggprojekt, berättar Julia Ahlrot som varit heltidsknuten till projektet.

Annons

Omkring 38 miljoner kronor har kommit från Sesac till ett flertal byggnationer i Växjö. Till exempel kan nämnas solceller på Arabyskolan och Teleborgs centrum, fjärrkyleprojektet i Växjö och den första delen i biogasanläggningen vid Sundet.

– Det har inneburit stora vinster för Växjö, dels i erfarenhet för tjänstemännen, dels i konkreta pengar för kommunen. Man kan kanske säga att vårt rykte som grönast i Europa burit frukt, säger kommunalrådet Bo Frank (m).

Många av delprojekten som nu blivit verklighet i Växjö hade troligen inte skett utan pengarna från Sesac och det har dessutom drivit miljöarbetet framåt menar Julia Ahlrot.

– Det ju inte bara kommunerna i sig utan 18 olika partners har ingått, bostadsbolag, energibolag och så vidare. Företagen vill vara med i projekten och det har tvingat fram beslut och satt fokus på arbetet som många bolag tar med sig in i nästa projekt oavsett om det sker utanför Sesac, säger hon.

Denna vecka är det dags för det avslutande energimötet i Växjö där projektet skall summeras och redovisas.

– Många EU-projekt är ganska mjuka, de handlar om information eller att få fler att cykla i stället för att köra bil eller liknande. Här har det varit väldigt konkreta resultat med energibesparingar och nya byggnader, säger Bo Frank och pekar på till exempel Passivhusen vid Trummen som ännu ett exempel.

Arbetet har gett Växjö blodad tand och samarbetet med Grenoble och Delft kommer fortsätta. Dessutom försöker man att få igång ett liknande projekt från Växjös sida om transporter med portugisiska Almeida och slovenska Maribor.

– Vi har mycket att lära av andra länder. Vi är inte bäst på allting i Sverige även om vi gärna tror det, avslutar Bo Frank.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons