Annons

Stort intresse för Växjös högsta hus

Först om ett år är huset inflyttningsklart, men redan inom några veckor räknar Växjöhem med att skriva de första hyreskontrakten. Intresset är stort för lägenheterna och butikslokalerna i det som blir stans högsta hus.
Växjö • Publicerad 27 oktober 2010
Jocke Royson hinner inte njuta av utsikten, men om han vill kan han se långt från sin arbetsplats på sjunde våningsplanet.
Jocke Royson hinner inte njuta av utsikten, men om han vill kan han se långt från sin arbetsplats på sjunde våningsplanet.Foto: Filip Sjöfors
Foto: Filip Sjöfors

Huset vid Tallgården på Araby växer dag för dag. Hittills har byggarna klarat av bottenvåningen och ytterligare sju våningsplan. Om tidplanen håller ska samtliga 16 våningar vara färdigbyggda framåt vårkanten. Att bygga på en våning tar ungefär två veckor och den som vill besöka en visningslägenhet får vänta till sommaren.

Men trots att huset ännu bara är ett skal har många har läst om det på nätet och är tidigt ute i jakten på en ny bostad.

Annons

– Vi har intresseanmälningar för samtliga 44 lägenheter, säger Ola Agermark, marknads- och bobutikschef på Växjöhem.

Bland dem som vill ha en lägenhet hittar Ola Agermark folk i alla åldrar, personer som redan nu har en bostad i Araby men också de som bor på annat håll. Nya bostadsprojekt brukar locka många intresserade så snart det läggs ut på Boplats Växjö, sedan ligger det still ett tag för att ta fart igen ett halvår före inflyttningsdatum. Den utvecklingen är trolig också i fråga om höghuset i kvarteret Alabastern, gissar Ola Agermark.

– Man kan aldrig veta men vår målsättning är att allt ska vara uthyrt när det är dags att flytta in.

Även när det gäller de sju butikslokaler ser det mycket bra ut säger Växjöhems vd Christina Nyquist.

– Vi har ett 20-tal intressenter med mycket blandad verksamhet. Det handlar exempelvis om tandläkare, frisörer, resebyrå, livsmedelsbutik, köttdisk och kiosk. Just nu håller vi på att intervjua intressenterna, som får visa sin affärsplan och berätta om verksamheten. Vi räknar med att ganska snart kunna skriva kontrakt.

Christina Nyquist hoppas på en blandning i bottenplanet, med butiker som kan locka både boende på Araby och från andra delar av Växjö. För en lokal är kontrakt redan skriven, ett Medborgarkontor som delas av Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunens Arbete och välfärd.

När det gäller lägenheterna är det kötid och köpoäng som avgör vem som får flytta in, och den som är tidigt ute har större möjlighet att få precis den bostad han eller hon vill ha. Lågt ner, i mitten eller högst upp med utsikt över hela Växjö.

– Jag tror vi kommer att ha kontrakt på tio, femton lägenheter före jul, säger Ola Agermark.

”Vi har intresse- anmälningar för samtliga 44 lägenheter.” Ola Agemark

Höghuset i kvarteret Alabastern är inflyttningsklart i oktober. Huset får 44 lägenheter, med 1:or, 2:or och 3:or på våningarna 2–15 och två fyrarummare högst upp på 16:e våningen.

Annons

En lägenhet på 2 rum och kök kostar mellan 5?912 och 6?338 kronor, exklusive vatten och hushållsel. Hyran för den största fyran på 96 kvadrat är 9?387 kronor, exklusive vatten och hushållsel.

I bottenplanet byggs sju butikslokaler i storlekar mellan 33 och 160 kvadratmeter.

Huset byggs som lågenergi- hus med individuell mätning av varmt och kallt vatten.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons