Annons

Alla har fått tillbaka strömmen - reservkabeln inkopplad

Stora delar av centrala Kronoberg var mellan klockan tolv och två på onsdagseftermiddagen utan ström. Växjö och Lessebo berördes av felet. 36 000 av Veabs kunder berördes.
Publicerad 10 oktober 2018

På Eons pressjour sade man först det är en 130kVs-ledning mellan Alvesta och Växjö som har ett ”okänt” fel. Men vid 1300-tiden ändrade man det till att det rör sig om sträckan Alvesta-Lessebo. Det är troligen en luftburen ledning som det är fel på.

- Det är avbrott i den luftburna ledningen någonstans mellan Alvesta och Lessebo. Det är högst sannolikt inte fråga om någon avgrävd kabel eftersom kabeln bara är cirka 100 mer in till stationen, säger Johan Aspegren på Eon.

Annons

Har ni hittat orsaken till felet?

- Nej inte än. Vårt fokus ligger på att alla ska få tillbaka strömmen. Sedan får vi leta efter felet på ledningen.

I normalfallet skulle en reservledning använts för att leda om strömmen men den var ur funktion på grund av underhåll.

– Vårt team som var ute och skötte underhållet på reservledningen började direkt efter avbrottet att jobba med att skruva ihop den ledningen igen. Så det är reservledningen som snart förhoppningsvis ska kunna börja användas.

Vid klockan 14.00 meddelade Eon att alla kunder fått strömmen tillbaka, Då var reservledningen inkopplad. Arbetet med att hitta felet på huvudledningen fortsätter nu.

Eon uppger att de hade cirka 5000 strömlösa kunder. Då räknades alla Veabs kunder som en enda kund.

Enligt Veab så påverkades också distributionen av värme och kyla.

Strax före 1300 började strömmen komma tillbaka, bland annat i Öjaby.

Hissar stannade och personer satt fast enligt larm till SOS.

Annons

Polisens ledningscentral har inte haft speciellt mycket att göra med anledning av strömavbrottet. Ett överfallslarm från hotell Cardinal i Växjö som löst ut felaktigt är det enda hittills.

På Storgatan i Växjö stängdes butikerna och kunderna fick går ut. Inga system fungerade.

Tågen gick som vanligt.

Trafikljusen i korsningen Linnégatan - Storgatan slocknade.
Trafikljusen i korsningen Linnégatan - Storgatan slocknade.Foto: Jonas Engman

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons