Annons

Stort tryck på utbildning i musikproduktion

300 sökte, 30 antogs. Musikproduktionsprogrammet på universitetet är populärt. Sedan årsskiftet huserar studenter och lärare i nya, moderna lokaler på Campus.
Växjö • Publicerad 3 december 2010
Linus Grafström, till vänster, hoppas på en framtid som inom musikbranschen, han vill gärna skriva filmmusik eller jobba i studio. Andreas Boström inspireras av de moderna studios som finns på campus.
Linus Grafström, till vänster, hoppas på en framtid som inom musikbranschen, han vill gärna skriva filmmusik eller jobba i studio. Andreas Boström inspireras av de moderna studios som finns på campus.Foto: 
Emanuel Abrahamsson, till höger och Carl Karlsson är inte i studion bara under skoltid. Kvällar och helger går också åt när studierna är lika med deras största intresse.
Emanuel Abrahamsson, till höger och Carl Karlsson är inte i studion bara under skoltid. Kvällar och helger går också åt när studierna är lika med deras största intresse.Foto: 
Percy Bergman.
Percy Bergman.Foto: 

I en studio på universitetet sitter Linus Grafström från Kolbäck utanför Västerås och Andreas Boström från Trollhättan och spelar in en låt som Linus skrivit. Linus spelar bas, Andreas sitter framför mixerbordet. Bägge läser första terminen på programmet.

– Det är grymt att gå här! Man blir bortskämd med sådana här studios, det är tråkigt att spela in hemma nu. Miljön är inspirerande, det är crème à la crème, säger Andres Boström.

Annons

Eftersom söktrycket är stort har både han och Linus Grafström läst kurser i musikteori och musikproduktion innan de kom in på programmet.

En av de programansvariga är musikläraren Percy Bergman som jobbat på universitetet sedan 1986. Svindlande mycket har hänt sedan dess på det tekniska planet.

–?På den tiden kunde syntarna bara spela ett ljud var. Jag minns när vi kopplade ihop fyra syntar och fick en kedja med fyra ljud som till exempel bas, stråkar, piano. Då kände vi att vi nått målet, skrattar Percy.

På 90-talet lanserades kursen Från idé till cd. Problemet var bara att ledningen inte hade någon cd-brännare? Som tur var lyckades de komma över en brännare och kursen kunde hållas. Percy Bergman berättar att en del nuvarande studenter tröttnat på det digitala soundet och blickar bakåt, mot den analoga tiden.

– De vill ha analoga syntar. De gör produktionen digitalt och kör den sedan genom en analog utrustning för att det ska låta analogt. Själv tycker jag att de är tillbaka där vi började, säger Percy Bergman.

Emanuel Abrahamsson från Karlskrona och Carl Karlsson från Varberg pluggar också första terminen på musikproduktionsprogrammet.

– Musikproduktion är mitt största intresse, det jag brinner för och vill satsa på, säger Emanuel Abrahamsson som spelat och skrivit låtar sedan tioårsåldern.

– Jag spelade i band tills jag var 15 år. Men jag insåg att jag fick göra det mesta jobbet själv. Då började jag med musikproduktion istället, säger Carl Karlsson.

Killarna är i studion även på fritiden och menar att det är upp till dem själva hur mycket de vill lära sig. Skriva låtar gör de hemma, men i studion är ljudet mycket bättre – både när det gäller att spela in och lyssna.

– ? Nuförtiden har studenterna prylar hemma med motsvarande kvaliteten, det vi står till tjänst med är rummen, säger Percy Bergman.

Annons

Förutom musikproduktionsprogrammet finns också distanskursen Musik- och ljuddesignprogrammet som ges på halvfart i samarbete med Mitthögskolan i Sundsvall och Högskolan i Dalarna. Även musikproduktionsutbildningen är tvåårig och under andra året ingår en praktik på tio veckor. Percy Bergman berättar om en kille som fick praktik i en studio i New York. Han började som städare, avancerade till inspelningsassistent och innan praktiken var slut fick han skriva låtar till en musiktävling.

–?Den kursen är den mest lockande, säger Andreas Boström.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons