Annons

Stort VA-projekt klart

Den stora VA-ledningsbygget i östra Växjö är färdigt.
– Både avloppsledningen och vattenledningen är nu i drift, säger kommunens va-chef Pehr Andersson.
Växjö • Publicerad 28 juni 2014
Smålandsposten 3/12 2013.
Smålandsposten 3/12 2013.Foto: 

Det var för drygt ett år sedan som kommunen startade arbetet med att förstärka dricksvatten-, avlopps- och dagvattenledningsnäten i främst östra Växjö.

I det kortare perspektivet syftar åtgärderna främst till att avlasta nätet då stora mängder dag- och avloppsvatten kommer från Högstorpsområdet men blir i fram tiden viktiga för hela det växande Växjö.

Annons

Avloppsvattnet från Högstorp leds nu till en pumpstation vid Lantmannavägen/Tingsryds­vägen och vidare i en ledning som ligger nedsänkt på Trummens botten.

På andra sidan sjön har man anslutit till befintliga rör som leder till reningsverket på Sundet. I projektet ingår bland annat också nedgrävning av nya vattenledningar.

Den som nu återstår att få den stora dammen på Tingsrydsvägen i drift. Där ska dagvattnet tas om hand och renas innan det når ut i Trummen. Det är specialväxter som ska ombesörja reningen.

– Växtligheten i dammen måste skötas försiktigt i början och är ännu inte riktigt etablerad. Så dagvattnet är inte fullt påkopplat. Om några månader kan vi börja köra för fullt, säger Pehr Andersson.

Kostnaden för hela projektet hamnar någonstans runt 40 miljoner kronor.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons