Annons

Studenter kritiseras för ”negerfest”

En sektion inom Ekonomihögskolans i Växjö studentförening får nu kritik av föreningens ordförande sedan flera personer under en aktivitet målat sina ansikten svarta.
– Det är högst olämpligt, säger ordföranden Emmeli Johansson.
Växjö • Publicerad 7 oktober 2010

I onsdags inledde studentföreningen Ekonomihögskolan i Växjö (EHVS) sin årligen återkommande festlighet, Ekonomihelgen. Då anordnades en Dodgeball-turnering, där flera klasser klädde ut sig och tävlade mot varandra.

En sektion inom föreningen valde att måla ansiktena svarta – något som har skapat upprörda känslor bland personer på universitetet.

Annons

– Det var dåligt omdöme från deras (sektionens) sida, som lett till att vissa personer känt sig kränkta av det här, säger Emmeli Johansson, ordförande i EHVS.

– Det här är verkligen inget vi står bakom eller uppmuntrar till över huvudtaget. Vi ser allvarligt på det här. Ingen person ska behöva känna sig kränkt av en sådan här grej. Jag har pratat med de som var med och sagt att det här inte är okej i fortsättningen.

Det är inte första gången som den berörda sektionen klär ut sig till svarta – samma tema gällde förra året.

I ett fotoalbum på Facebook, döpt till Ekonomihelgen 2009 – Negerfesten den bästa festen!, syns på förfesten svartmålade personer med truckerkepsar och pannband.

– Det är ett klumpigt ordval som har kränkt andra och som vi absolut inte accepterar. Det är högst olämpligt, säger Emmeli Johansson.

Smålandsposten har förgäves sökt representanter från den berörda sektionen för en kommentar.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons