Annons
Bostadskrisen för nyantagna studenter fortsätter. Till hösten har fler studenter antagits i Växjö än i Lund. Hur många som kommer sakna boende när terminen börjar vet ingen.
– Det känns ganska nattsvart nu, säger Karin Siöö på Linnéstudenterna.
Växjö • Publicerad 17 juli 2012

I skrivande stund finns 33 studentbostäder utlagda på den kommunala bostadsförmedlingens hemsida, Boplats. De allra flesta har inflyttningsdatum i oktober eller november, långt efter att terminen dragit igång. På Linnéstudenternas hemsida finns 59 sökbara rum, andrahandslägenheter och delade boenden på olika orter i Kronoberg och Kalmar. Men hur många av de 23 358 nyligen antagna studenter till Linnéuniversitetet i Växjö som kommer att stå utan boende, vet ingen.

– Det känns ganska nattsvart just nu, men det vill man ju inte säga till nya studenter som ringer hit och frågar efter boende, säger Karin Siöö bostadsstrateg hos Linnéstudenterna, studentkåren på Linnéuniversitet.

Annons

Hon förklarar att en del av problemet är den allmänna bostadssituationen i Växjö, som gör att studenter som egentligen läst klart, bor kvar och läser vidare för att de inte har någon annanstans att ta vägen. På så sätt påverkas tillgången på studentlägenheter även av tillgången på hyresrätter att flytta till efter studierna. Men grundproblemet är ett annat, enligt Karin Siöö och kollegan Rebecca Engdahl.

– Problemet är egentligen att det hela tiden blir fler studenter, samtidigt som det inte byggs fler lägenheter. Att bygga nya studentlägenheter med flera rum och toaletter, där många kan bo är dyrt för bostadsbolagen. Det gör att hyran blir hög och risken finns att inga studenter vill bo där, säger Rebecca Engdahl.

Hyresbostäder i Växjö förvaltar studentlägenheterna på campusområdet. Vd Kenneth Faaborg vet att det kommer saknas studentbostäder till hösten, men ser inte att det handlar om någon bostadsbrist på längre sikt.

– Vad vi vet från bolagens sida är det inga studenter som påbörjat sina studier, som har behövt avbryta dem för att de inte fått bostad. Det har löst sig ändå. Vi går efter universitetets prognoser och de säger inte att de behövs fler studentlägenheter. Befolkningsstatistiken visar att kullarna går nedåt och topparna som blivit de senaste två åren kan vi inte bygga för, säger Kenneth Faaborg.

Han berättar att ett det kommer att bildas nya studentlägenheter i byggnader på Sigfridsområdet under nästa år. Även han förklarar bristen på bostäder med den allmänna bostadssituationen, där möjligheten för studenter att hyra och dela på större familjelägenheter inte längre finns.

På Linnéuniversitets antagning berättar Alexander Lakaw att det inte går att göra prognoser över hur många antagna studenter som behöver bostad, eftersom det inte finns uppgifter om var de kommer i från. Det går inte heller att veta hur många studenter som aldrig påbörjar eller hoppar av sina studier på grund av bostadsituationen, utan att fråga studenterna själva.

– Siffrorna kan vi inte veta, men man kan inte heller påstå att problemet inte finns. Självklart finns studenter som hoppar av för att de inte får bostad, det ska man inte blunda för. Men om det är ett stort eller litet problem kan man inte säga utan siffror, säger Alexander Lakaw.

Calle Berglund
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons