Annons

Suzanne Frank (M): "Det är allvarligt"

En redovisning av hela ärendet och att det säkerställs att det inte upprepas. Det uppdraget har Suzanne Frank (M) nu gett landstingsdirektören efter Smålandsposten granskning av landstingets affärer med företaget Solving Efeso.
Växjö • Publicerad 18 december 2013
Smålandsposten 17 december 2013.
Smålandsposten 17 december 2013.Foto: 
Smålandsposten 14 december 2013.
Smålandsposten 14 december 2013.Foto: 
Suzanne Frank (M), landstingsstyrelsens ordförande.
Suzanne Frank (M), landstingsstyrelsens ordförande.Foto: Arkivfoto

Smålandsposten har under de senaste dagarna kunnat visa hur landstinget har anlitat upphandlingskonsulter från företaget Solving Efeso, men utan att ha upphandlat tjänsterna enligt lagen om offentlig upphandling, LOU.

– Det som har gjorts är fel, sade tf landstings-direktör Martin Myrskog i lördagstidningen.

Annons

Avtalet med Solving, som tecknades i februari på uppdrag av förre landstingsdirektören Börje Lindqvist, löpte ut den sista oktober i år. Men Solving anlitas fortfarande. Utan att ett nytt avtal har tecknats och återigen utan att upphandla tjänsterna enligt LOU.

Till och med oktober hade landstinget betalat drygt 3,6 miljoner kronor till Solving, trots att priset enligt det ursprungliga avtalet var satt till knappt 1,5 miljoner kronor, exklusive moms och resekostnader.

Landstingsstyrelsens ordförande, Suzanne Frank, reagerar på uppgifterna.

– Det är allvarligt. Det är självklart att jag hela tiden har utgått från att vi följer lagen om offentlig upphandling. Det här är ju inget vi känner till från den politiska sidan, säger hon.

Borde det inte vara en självklarhet att landstinget följer LOU?

– Det är en självklarhet för landstinget. Jag har uppfattat det så att landstingsdirektören inte kände till det här sedan tidigare och att avtalet med Solving redan var påskrivet.

Avtalet löpte ju ut i oktober, men ändå anlitas Solving fortfarande. Utan att något nytt avtal har tecknats. Dessutom har kostnaderna mer än fördubblats jämfört med priset i det ursprungliga avtalet.

– Ja, jag har bett om att få en fullständig redovisning av ärendet. Jag utgår från att vi får det på nästa arbetsutskott.

Vilket ansvar har du och den övriga politiska ledningen?

– Det ansvar vi har i det uppkomna läget är att vi får en fullständig redovisning. Jag har också gett landstingsdirektören i uppdrag att säkerställa att vi följer lagstiftningen om offentlig upphandling.

Annons

Men vilket ansvar har ni att det över huvud taget uppkommer?

– Vi är alltid ansvariga. Självklart är vi det. Därför är det viktigt att man nu säkerställer att det här inte upprepas, säger Suzanne Frank.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons