Annons

Svenskarnas parti till Växjö – motdemonstrationer planeras

Det nazistiska partiet Svenskarnas parti har fått tillstånd av polisen att hålla tal i Växjö. Partiets turné gör flera stopp i Småland och kommer hit den 27 augusti.
Växjö • Publicerad 9 augusti 2014
När Svenskarnas parti demonstrerade i Jönköping under första maj i år möttes de av ett stort antal motdemonstranter. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
När Svenskarnas parti demonstrerade i Jönköping under första maj i år möttes de av ett stort antal motdemonstranter. Foto: Björn Larsson Rosvall/TTFoto: 

I slutet på augusti åker Svenskarnas parti och dess partiledare Stefan Jacobsson på en landsomfattande valturné med start i Ystad. Onsdagen den 27 augusti kommer partiledaren till Växjö för att hålla tal. Partiet har ansökt om att få hålla tal på Stortorget på kvällen men enligt polisen är det, av säkerhetsskäl, inte klart än var de kommer att hålla till.

– Det stämmer att de har fått tillstånd och vi jobbar för fullt med säkerhetsförberedelserna just nu. Det är inte bestämt vilken plats som är mest lämplig, med hänsyn till säkerheten, säger Robert Loeffel, kommunikationschef på Kronobergspolisen.

Annons

Partiets turné varar under ett par veckor bland annat gör de sex nedslag i Småland och Blekinge under två dagar.

– Alla aktiviteter kring valet och framför allt när det gäller Svenskarnas parti och Sverigedemokraterna, är av nationell angelägenhet. Då samarbetar vi över de olika länsgränserna inom polisen.

Betyder det att det är en större hotbild och säkerhetsapparat?

– Hur hotbilden ser ut kommenterar vi aldrig, men det är ett betydligt större polisengagemang än om något av de andra partierna håller tal, säger Robert Loeffel.

Motdemonstrationer är redan planerade och på Facebook har gruppen Nazistfritt Kronoberg dragits i gång. Syftet med gruppen är att visa att nazister inte är välkomna i länet. När denna artikel skrevs hade över 200 personer meddelade att de tänker komma och demonstrera mot Svenskarnas parti. En av dem är vänsterpartisten Eva-Britt Svensson.

– För mig är det självklart att vi inte ska lämna något utrymme åt nazistiska partier. Ur demokratisk synpunkt måste vi visa att dessa grupper inte hör hemma i vårt samhälle. Manifestationen är självklart fredlig och vi ska aldrig tillåta oss att ta till samma metoder som nazistiska eller främlingsfientliga organisationer gör, säger Eva-Britt Svensson.

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons