Annons
Sveriges godaste sjukhusmat finns i Växjö och Ljungby. Det visar en nationell undersökning.
– Jag blir så glad, säger kostchef Doris Johansson.
Växjö • Publicerad 16 oktober 2012

Den nationella patientenkäten har genomförts i landets alla landsting under våren. På frågan hur patienterna bedömer maten då de varit inlagda hamnar Kronoberg i topp.

– Det känns jättebra! Det är också viktigt att prata om undersköterskorna som serverar maten till patienterna. Gör de ett bra arbete och presenterar maten på ett fint sätt blir patienterna sugna på att äta. Om man är med någon som är glad och trevlig blir maten också godare, säger en stolt Doris Johansson.

Annons

Vid en tidigare undersökning gjord av branschorganisationen för kostchefer hamnade Landstinget Kronberg också på en topplacering. En orsak är enligt Doris Johansson att patienterna får välja på två rätter både till middag och till kvällsmat, kökspersonalen jobbar också med önskemat i viss utsträckning. Just nu arbetar de med att ta fram mellanmål till kvällar för att inte nattfastan ska bli för lång.

– Vi jobbar mycket med ekologisk mat och mat som görs från grunden. Som när vi gör pannbiff av 120 kilo köttfärs.

Landstinget Kronoberg hamnar också i topp när det gäller vården av inneliggande patienter på sjukhusen i Växjö och Ljungby. Resultatet visar att patienter har högt förtroende för vårdpersonalen och att man som patient bemöts med respekt och hänsyn.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons