Annons

Sydafrika förebild för Växjös skolor

På söndag är det åter­igen dags för tjänstemän från Växjö kommun att besöka Sydafrika. Den här gången handlar utbytet om unga som hoppar av skolan.
Växjö • Publicerad 20 november 2014

– De har en helt annan struktur på civilsamhället, och hur man engagerar sig i varandra, de jobbar väldigt olikt oss, säger Per Sandberg, förvaltningschef arbete och välfärd.

Växjö kommun har sedan 2004 haft ett samarbete med Sydafrikanska Tlokwe City Council. Hittills har ungefär ett 20-tal olika projekt genomförts. Nu är det dags för ytterligare ett projekt. I nästa vecka är sex representanter från Växjö kommun i staden Potchefstroom i Sydafrika för att utbyta erfarenheter om hur man hittar och hjälper ungdomar som hoppar av skolan.

Annons

Projektet finansieras av svenska ICLD (Internationellt Centrum för Lokal Demokrati). Projektet löper över två år

– I Sverige är vi generellt sett duktiga på att ta hand om de här ungdomarna när vi väl hittat dem. Vi arbetar mer strukturerat i det läget. Men de i Sydafrika är väldigt duktiga på den uppsökande verksamheten. Att identifiera vilka ungdomar som hoppat av eller är på väg att hoppa av, säger Per Sandberg.

Växjö kommun har sedan tidigare beslutat att införa ett nytt arbetsätt för den här typen av frågor. Och man hoppas få bra ingångsvinklar till denna organisation i Sydafrika och de strukturer som skulle kunna kallas rörliga medborgarkontor med lite mer uppsökande verksamhet. Projektet ska stärka kommunens förmåga att möta ungdomar som hoppar av skolan och ge dem stöd för att undvika långvarig arbetslöshet och utanförskap.

Kunde man inte hittat inspiration i Sverige eller närmare än Sydafrika?

– Det här är ju en del av ett Sida-projekt, där vi ger bistånd på olika sätt. Det handlar om att ge och ta och vi är många kommuner i Sverige som sitter i samma sits och då kan det vara nyttigt med lite andra influenser.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons