Annons

TC länsmästare i matte

Tre grabbar från TC blev på onsdagen länsmästare i Pythagoras Quest, Sveriges största lagtävling i matematik.
Växjö • Publicerad 30 mars 2011
Vinnare i länsfinalen i Pythagoras Quest. Från vänster: Hannes Karlsson, Tobias Norrlin och Filip Farbäck.
Vinnare i länsfinalen i Pythagoras Quest. Från vänster: Hannes Karlsson, Tobias Norrlin och Filip Farbäck.Foto: Stefan Fehrm

26 elever från sju högstadieskolor i Växjö, Ljungby och Markaryd hade infunnit sig på Katedralskolan i Växjö för att lösa de 31 frågorna. Länsfinalerna hölls samtidigt över hela landet.

Bäst i Kronoberg blev Filip Farbäck, Hannes Karlsson och Tobias Norrlin. Nu får de åka till Malmö 27 maj och tävla i riksfinalen.

Annons

– Känns jättebra det här, säger Filip Farbäck som nu får dela vinstsumman 4 500 kronor med kompisarna

Hur ska ni nu öva inför riksfinalen?

– Kanske tittar vi på förra årets prov, säger Filip Farbäck.

Hur tror ni det går i Malmö?

– Vi vinner kanske inte, men det är i alla fall en kul grej.

Tvåa i länstävlingen blev Kronoberg skola med deltagarna Malin Berggren, Maria Kruglyak, David Rothman och Helene Ask Uggla. Trea blev Karl-Oskarskolan med Sofia Engnell, Ida Dahl, Helmer Jonelid och Emilia Isaksson.

Matteproblemen var inte enkla, inte ens för en duktig niondeklassare.

– De bästa brukar klara cirka hälften av frågorna, så också idag, säger Lennart Sturesson, lektor i fysik och en av de tävlingsansvariga på Katedralskolan.

Sydsvenska Handelskammaren är medarrangör av Pythagoras Quest, som nu vuxit till Sveriges största lagtävling i matte. 11 000 högstadieelever från 14 län deltog i årets upplaga.

Handelskammaren ser sin insats som ett försök att stimulera intresset för matematik.

– Sverige halkar efter övriga OECD-länder i de naturvetenskapliga ämnena, det måste vi göra något år, säger regionchefen John Rosén.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons