Annons

Teknikumelever ska få gå kvar

Dagens naturvetarelever på Teknikum får gå kvar. Det lovar gymnasienämndens ordförande efter att skolledningen inte kunnat ge klart besked om framtiden.
– Huvudprincipen är att respektera elevernas val, säger René Jaramillo (KD).
Växjö • Publicerad 23 december 2011

I september beslöt gymnasienämnden att programutbudet på de kommunala gymnasieskolorna skulle koncentreras. Från och med höstterminen 2012 ska naturvetenskapsprogrammet och ekonomiprogrammet bara ges på Katedralskolan, vilket innebär att Teknikum och Kungsmadskolan förlorar var sin utbildning.

Att de som redan börjat sin utbildning skulle flytta var enligt René Jaramillo aldrig aktuellt, men som Smålandsposten berättade i går gick Teknikums NV-elever på jullov med oro för framtiden. Skulle nuvarande ettor och tvåor tvingas byta skola och avsluta utbildningen på annat håll?

Annons

I ett meddelande från skolledningen hade de fått veta att besked kunde komma tidigast i januari.

Det var dock ingenting som René Jaramillo hade hört talas om och han tror att skolledningen kan ha missuppfattat politikerna. Utbildningarna ska fasa ut, inte slås sönder.

– Skolorna ska inte konkurrera med varandra om samma program. Men det här gäller bara nya elever, inte de som redan går där. Vi försöker alltid respektera de val eleverna gjort.

För Katedralskolans chefsrektor Yngve Filipsson kom meddelandet från Teknikums skolledning också som en överraskning. Visst kostar två parallella organisationer mer än en, men någon begäran från Teknikum har han inte fått.

– Det här diskuterades redan vid intaget 2011. Vi sa att vi kunde få plats med Teknikums elever även om det skulle bli stora klasser, men då fanns inget intresse.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons