Annons

Thomas Petersson blir biskop på Gotland

Domprosten Thomas Petersson lämnar Växjö för Gotland. På måndagen valdes han nämligen till ny biskop i Visby stift.
– Jag ska leda ett stift där solen aldrig går ner.
Växjö • Publicerad 5 mars 2018
Växjös domprost Thomas Petersson blir ny biskop på Gotland. Arkivfoto
Växjös domprost Thomas Petersson blir ny biskop på Gotland. Arkivfoto

49-årige Thomas Petersson har varit domprost i Växjö stift sedan 2011. År 2014 kandiderade han till biskopsämbetet i Växjö och slutade då tvåa bakom Fredrik Modéus.

På måndagen stod det dock klart att Thomas Petersson tar steget från domprost till biskop – i Visby stift på Gotland.

Annons

Thomas Petersson blev nominerad och från början fanns fem kandidater till ämbetet. Vid den första valomgången fick han överlägset flest röster och vid det andra valet – som offentliggjordes på måndagsförmiddagen – vann han återigen stort.

– Det känns jätteroligt och det blir en stor utmaning. Det är med både glädje och ödmjukhet som jag träder in i det här, kommenterar Thomas Petersson utnämningen till biskop.

– När jag blev nominerad tackade jag ja direkt och jag känner att jag med min erfarenhet och person kan tillföra Visby stift en hel del, fortsätter han.

Thomas Petersson vigs till biskop vid en ceremoni Uppsala domkyrka den 3 juni och ett par dagar senare tas han emot i Visby.

– Det blir en rivstart på nya jobbet eftersom biskopsschemat är fulltecknat hela sommaren.

Biskopen i Visby har även ansvaret för Svenska kyrkans 45 församlingar runtom i världen.

– Visby är både Sveriges minsta och största stift. Det blir en stor utmaning att hålla ihop det från Slite till Melbourne och jag ska leda ett stift som har som slogan ”där solen aldrig går ner”.

Du lämnar snart Växjö stift, hur känns det?

– Det blir ett jobbigt avsked. Jag har trivts förträffligt i Växjö med medmänniskorna, församlingsborna och medarbetarna.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons