Annons

Tio dömda i härva med bedrägerier på Blocket

Ett tiotal personer döms av Växjö tingsrätt för inblandning i en nätbedrägerihärva. Brottsligheten leddes av en 29-årig Växjöbo som klarar sig med skyddstillsyn och hans 24-årige kamrat som döms till ett års fängelse.
Växjö • Publicerad 13 februari 2012

Sammanlagt handlar det om cirka 35 grova bedrägerier som ordnades via annonser på Blocket. Männen annonserade ut personbilar, husbilar samt husvagnar och krävde några tusenlappar i handpenning.

Enligt domen kapade och ändrade de två huvudmännen i befintliga annonser och lade i stället ut den i ett annat geografiskt område. Männen ordnade även egna annonser och skaffade information om såväl fordonen som de registrerade ägarna.

Annons

Rollfördelningen var klar, Växjöbon hade hand om annonseringen medan kamraten skötte telefonkontakterna med kunderna.

De övriga inblandade lånade ut sina bankkonton där pengarna hamnade. Av de som upplät bankkontona är fyra bosatta i Kronobergs län. Två bor i Växjö, en i Ingelstad och en i Älmhult.

24-åringen berättade under rättegången att han och Växjöbon kom på idén när de bodde grannar och ville skaffa snabba pengar.

– Min familj har sålt bilar i många år och jag har lärt mig hur man snackar med kunder för att få sälja, framhöll mannen.

Växjö tingsrätt slår i domen ned hårt på tre försvarsadvokaters penningkrav. Malmöadvokaten Sven-Eric Ohlsson begärde ersättning med drygt 180 000 kronor, motsvarande 151 timmars arbete, men får nöja sig med ersättning för 100 timmar. Tingsrätten påpekar att den andre huvudmannens försvarare, Växjöadvokaten Claes-Göran Swenneby, enbart begärde ersättning för 91,5 timmars arbete.

Försvarsadvokat Göran Mellerups ersättning sänks från begärda 44,5 timmar till 30 timmar. Även en tredje advokat får sänkt arvode, men i hans fall handlar det bara om sex timmar.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons