Annons

Toftabarn trivs på nya Skogsleken

De små i Växjö blir fler. Skogslekens förskola i Sandsbro öppnar snart en sjätte avdelning och i höst är det byggstart för ännu en förskola på Östra Lugnet.
Växjö • Publicerad 17 augusti 2010
På Skogsleken finns gott om sand att bygga med. Vad det här ska bli vet bara Elna Ljungqvist, Elsa Råhlin och Hampus Sjöö.
På Skogsleken finns gott om sand att bygga med. Vad det här ska bli vet bara Elna Ljungqvist, Elsa Råhlin och Hampus Sjöö.Foto: Linn Hedesström Blad
- Att få anställa den personal man vill ha är nog det bästa, säger förskolechefen Bernt Nilsson, som efter många år inom kommunal barnomsorg nu driver Skogslekens förskola på entreprenad.
- Att få anställa den personal man vill ha är nog det bästa, säger förskolechefen Bernt Nilsson, som efter många år inom kommunal barnomsorg nu driver Skogslekens förskola på entreprenad.Foto: Linn Hedesström Blad
Hur ska det här gå? Alfred Lennartsson kollar när kompisen Linus Oskarsson satsar för fullt.
Hur ska det här gå? Alfred Lennartsson kollar när kompisen Linus Oskarsson satsar för fullt.Foto: Linn Hedesström Blad

När Skogslekens förskola på Polenvägen i Sandsbro öppnade för två veckor sedan var det en stillsam start. Många var fortfarande på semester, men i dag är det nästan fullt i gungor och klätterställningar. Inskolningen är i full gång på förskolan som innan den öppnade stod i debattens centrum bland både föräldrar och personal. Växjö kommuns beslut om ändrade driftsformer, när barnen från Tofta förskola skulle flytta till den nybyggda, ledde till överklagande och juridisk prövning.

Men diskussionen har lagt sig. De allra flesta barn och många anställda följde med till den nya förskolan, och när förvaltningsrätten konstaterat att beslutet om entreprenad i stället för kommunal drift var ok var ärendet avslutat även för de föräldrar som överklagat.

Annons

Barnskötaren Anneli Einarson är en av dem som följde med över från Tofta förskola. Hon har ingenting emot vare sig entreprenadformen eller förskolechefen Bernt Nilsson, som har lång erfarenhet från den kommunala verksamheten. Lokalerna är fräscha och väl anpassade för verksamheten, läget och lekmiljön får också många plus.

- Att vi dessutom har kök med egen kock känns nästan lyxigt. Det här blir bra, men vi är fortfarande besvikna över hur vi blev behandlade av kommunen, säger Anneli Einarson.

Henrik Axelsson, en av flera pappor som skolar in sina små den här dagen, är också nöjd. Att ha fyraåriga Nellie och Tuva, 16 månader, på Skogslekens förskola känns bra tycker han.

- Det är jättefint, säger Henrik Axelsson.

Uppfattningen delas av Mathias Håkansson, som är första dagen på Skogsleken tillsammans med fyraåriga dottern Hanna.

- Men hon har varit på Tofta tidigare och känner de flesta. Här är nytt och fräscht, det blir säkert bra.

Skogslekens förskola är byggd för sju avdelningar och 130 barn. Fem är redan i gång och barnantalet i dag runt 100. En sjätte avdelning, för ettåringar, startar i september och även den sjunde lär behövas.

- Vi har en kö på ett 20-tal ettåringar som ska börja efter årsskiftet, säger förskolechefen Bernt Nilsson, och vet att även nästa höst dyker det upp nya småttingar.

- Ett barn som föddes 20 maj i år har redan anmälts för start i september 2011.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons