Annons

Tonårsföräldrar ska få råd och stöd

Tonårsföräldrar erbjuds föräldrakurs med fokus på anknytning och goda relationer.
– Det är inte lika lätt att prata om sina känslor inför tonåren som när man har småbarn, säger Eva Sjökvist.
Växjö • Publicerad 5 februari 2014

Sedan några år tillbaka ordnar Ungdomsgruppen på förvaltningen för Arbete och välfärd kurser för föräldrar som har barn mellan 12 och 18 år. Ledarna använder sig av en forskningsanknuten metod som heter Connect. Familjebehandlare Eva Sjökvist berättar att fokus ligger på förståelse, anknytningsteorier.

– Vi talar inte om vad föräldrarna ska göra. Vi diskuterar hur man ska hitta varandra, hur man kan få koll på sina egna känslor och reaktioner som förälder, säger Eva Sjökvist.

Annons

Vid de nio träffarna diskuterar gruppen frågor som konflikt, empati och balans.

– Konflikt är ett vanligt tema i tonåren. Vi pratar om orsaker och hur konflikten kan hanteras. Vi spelar rollspel och funderar på hur man kan göra på olika sätt, säger Eva Sjökvist.

Hon menar att småbarnsföräldrar i vardagen ofta diskuterar föräldraskap och bekymmer, något som inte är lika lätt när barnen blir äldre.

– Man sitter kanske inte på middag med goda vänner och pratar om hur det känns att bli avvisad av sin tonåring. Där tror jag kursen fyller en stor funktion.

Grupperna är blandade, en del deltagare har varit i kontakt med Arbete och välfärd tidigare, det är både föräldrar med söner och döttrar som deltar. Däremot är det en övervägande majoritet av mammor.

– Vi kommer inte med pekfingrar eller korrigeringar. Ibland behöver föräldrarna en riktning, att inte känna sig ensam om ett problem. Det kan vara gott att ingå i en grupp, säger Eva Sjökvist.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons