Annons

Trafikverket vill se bilfri innerstad

Växjös regionala roll behöver förtydligas. Det anser Trafikverket i sitt yttrande om stadens framtida utveckling. Ett Växjö med 100 000 invånare är beroende av ett större omland än i dag.
Växjö • Publicerad 16 oktober 2010

I fyra bilder av Växjö 2050 presenteras utvecklingen för en stad med cirka 100 000 invånare. Visioner om den täta staden, den glesa staden, stråkstaden och satellitstaden har varit föremål för ett omfattande rådslag. Med en så stor befolkningsökning är det uppenbart att dagens modell för att trafikförsörja staden inte fungerar anser Trafikverket, som utgår från att det blir en tät och bilfri stadskärna.

Gång- och cykelvägar måste tillsammans med kollektivtrafiken utgöra basen för transporterna. Växjö har en gynnsam geografi med samlad bebyggelse och relativt korta avstånd. Det ger goda möjligheter att förändra människors sätt att färdas anser Trafikverket, och efterlyser tydligare analyser av de olika förslagens effekter på transportsystemet. Möjligheter till tidiga investeringar i infrastrukturen är en grundläggande förutsättning för exploateringen anser verket.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons