Annons

Trakasserad rektor nekade till brott för uppsatt kamera

När rättegången under fredagen hölls mot friskolerektorn Niklas Möller, anklagad för olovlig kameraövervakning, förnekade han brott.
– Jag har begagnat mig av nödvärnsrätten.
Växjö • Publicerad 21 januari 2012

Åtalet bygger på bilder som polisen hittade på en hårddisk som beslagtogs vid husrannsakan på Niklas Möllers arbetsplats, Kronoberg Skola i Växjö.

Husrannsakan gjordes efter det blivit känt att rektorn satt upp en dold övervakningskamera i ett av skolans uppehållsrum. Utredningen som gällde skolan lades ned, däremot åtalades rektorn för kameraövervakningen utanför hans egen bostad som pågått från oktober 2010 till i slutet av mars förra året.

Annons

– Kameran vid bostaden var riktad mot platser dit allmänheten hade tillträde, framhöll chefsåklagare Laila Kirppu och krävde dagsböter.

Under rättegången berättade Niklas Möller om bakgrunden till kameraövervakningen, familjen hade under flera års tid trakasserats av ungdomar. Han var själv övertygad om att det hade koppling till hans arbete och ville se vilka som låg bakom trakasserierna.

– Vi har utsatts för upprepade brott under flera år. Det här handlar om att vara ett brottsoffer utlämnad utan samhällets skydd, sa Niklas Möller.

Han berättade om en ”hemmagjord bomb” som briserade i hans brevlåda, glasbitar under bildäcken, nattliga attacker mot bostaden och okvädningsord.

– Det här är oerhört psykiskt påfrestande, sa rektorn och betonade att trakasserierna fortsätter med ojämna mellanrum.

– Vad ska jag göra, ska jag flytta?, frågade den åtalade rektorn uppgivet.

Åklagare Laila Kirppu medgav att det var ”mycket tråkiga händelser” men att det inte kan godtas som en nödvärnssituation. Hennes råd var att försöka få hjälp av polisen.

– Det har jag försökt gång på gång, kontrade Niklas Möller och berättade att han kort efter polisanmälningarna alltid fått ett meddelande från polisen – att spaningsuppslag saknas.

Dom meddelas den 3 februari.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons