Annons

Trångt på Östra Lugnets skola

Nästa läsår blir det trångt på Östra Lugnets skola i Växjö. Skolan har på fem år växt från 75 till 370 elever.
Störst förändring blir det för årskurs sex som kan tvingas ha undervisningen i det nuvarande biblioteket som i sin tur flyttas till entrén.
Växjö • Publicerad 9 juni 2014
"Vi blir trångbodda under det här läsåret", säger rektor Klas Persson.
"Vi blir trångbodda under det här läsåret", säger rektor Klas Persson.Foto: Lena Gunnarsson
Foto: Lena Gunnarsson
På fem år har Östra Lugnets skola i Växjö ökat från 75 till 370 elever och nästa läsår blir det riktigt trångt på skolan.
På fem år har Östra Lugnets skola i Växjö ökat från 75 till 370 elever och nästa läsår blir det riktigt trångt på skolan.Foto: Lena Gunnarsson

– Sett ur elevsynpunkt är det bättre att årskurs sex har ett ordentligt klassrum och att vi får lösa situationen runt skolbiblioteket på ett annat sätt, säger rektor Klas Persson som tycker att själva biblioteksbyggnaden kan bli ett bra klassrum.

Det andra alternativet är att undervisningen kommer att ske i den nuvarande lokalen för textilslöjd.

Annons

– Så som jag skulle vilja ha det blir det 15 grupper, men i grundutförandet på skolan finns det bara 14 klassrum. Då kan vi antingen göra om slöjdsal eller bibliotek till klassrum, konstaterar Klas Persson, och tillägger:

– Tittar man på demografin till nästa läsår igen ökar vi ännu mer. Då måste det till en annan lösning och det diskuteras med förvaltningen som är väl medvetna om situationen på Östra Lugnet.

Fritidshemmet är redan nu det största i hela Växjö.

Klas Persson säger att ledningen även funderat på att förlägga en del undervisning på andra skolor, men det anses inte vara ett bra alternativ.

– Vi blir trångbodda under det här läsåret. Växjö växer och ibland hamnar vi i de här situationerna, det handlar bara om att göra det bästa tänkbara.

Till hösten får årskurs fem ett klassrum jämfört med tidigare två, men det ska ges möjlighet att använda grupprum. Men de yngre eleverna kommer att ha all sin verksamhet, både skola och fritids, i samma flygel.

I dag diskuterar rektor Klas Persson med ledningsgruppen om de tilltänkta förändringarna. Sedan är tanken att han senare i veckan ska informera elevernas vårdnadshavare i sitt sommarbrev om vad som gäller inför nästa läsår.

– Jag är helt övertygad om att det kommer att bli bra även om det absolut inte är optimalt.

De mer permanenta lösningarna på skolan kommer förhoppningsvis att ske läsåret 2015/2016 och innebär i praktiken antingen en utbyggnad eller paviljonger. Ännu finns det inga beslut.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons